Delia  Smith

Włoskie ciasto z polenty i ricotty


Przepis z programu Delia na zimę (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Włoskie ciasto z polenty i ricotty
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

20 dag polenty

czyli włoskiej mąki kukurydzianej

20 dag mąki wzbogaconej środkami spulchniającymi

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

1 czubata łyżeczka cynamonu

23 dag drobnego cukru

25 dag ricotty

10 dag masła

200 ml letniej wody

15 dag daktyli

3 łyżki stołowe likieru Amaretto

5 dag orzechów pecan

trochę cukru trzcinowego demerara

 

 

Przygotowanie:


Do miski przesiewamy polentę i mąkę wymieszaną ze środkami spulchniającymi. Wsypujemy proszek do pieczenia i cynamon. Dorzucamy też to, co zostanie w sitku po przesianiu polenty.
Dodajemy cukier, ricottę, roztopione masło i wodę. Miksujemy wszystko razem na gładką masę. Dodajemy daktyle, namoczone w likierze i drobno posiekane oraz uprażone i posiekane orzechy pecan. Mieszamy. Przekładamy masę do dwudziestocentymetrowej tortownicy, posypujemy powierzchnię trzcinowym cukrem i pieczemy godzinę i 45 minut do dwóch godzin w stu sześćdziesięciu stopniach Celsjusza.

powrót

Podobne przepisy

Domowe pączki z różaną konfiturą
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pączki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tarta ze świeżymi borówkami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Łamańce z makiem
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań Odcinek świąteczny (odc.4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ślimak z ciasta filo z pistacjami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciasto parzone z leśnymi owocami i twarogiem
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 01
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.