Delia  Smith

Włoskie ciasto z polenty i ricotty


Przepis z programu Delia na zimę (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Włoskie ciasto z polenty i ricotty
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

20 dag polenty

czyli włoskiej mąki kukurydzianej

20 dag mąki wzbogaconej środkami spulchniającymi

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

1 czubata łyżeczka cynamonu

23 dag drobnego cukru

25 dag ricotty

10 dag masła

200 ml letniej wody

15 dag daktyli

3 łyżki stołowe likieru Amaretto

5 dag orzechów pecan

trochę cukru trzcinowego demerara

 

 

Przygotowanie:


Do miski przesiewamy polentę i mąkę wymieszaną ze środkami spulchniającymi. Wsypujemy proszek do pieczenia i cynamon. Dorzucamy też to, co zostanie w sitku po przesianiu polenty.
Dodajemy cukier, ricottę, roztopione masło i wodę. Miksujemy wszystko razem na gładką masę. Dodajemy daktyle, namoczone w likierze i drobno posiekane oraz uprażone i posiekane orzechy pecan. Mieszamy. Przekładamy masę do dwudziestocentymetrowej tortownicy, posypujemy powierzchnię trzcinowym cukrem i pieczemy godzinę i 45 minut do dwóch godzin w stu sześćdziesięciu stopniach Celsjusza.

powrót

Podobne przepisy

Tort czekoladowy
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.3)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Klasyczna beza francuska
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
(odc.01)tort migdałowy z owocami
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Cantuccini domowej roboty
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dobre dla dzieci
Chleb bananowy z białą czekoladą
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.23)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Biszkopciki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.