Duszone frankfurterki w pomidorach i ziołach

Duszone frankfurterki w pomidorach i ziołach
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 3.00
Seria kulinarna:
Dzień dobry, śniadanie 2 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Śniadania

Składniki:

  • 6 frankfurterek z baraniny
  • 2 dojrzałe pomidory lub ⅔ puszki pomidorów Pelati
  • łyżka oliwy lub oleju
  • ½ szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • pół papryczki chili
  • kilka zielonych oliwek
  • 2 garści kaparów
  • kilka chlustów octu balsamicznego lub sherry
  • łyżeczka suszonego oregano

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Szalotkę, chili i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy kiełbaski, aż pojawią się na nich ciemne, skarmelizowane ślady. Kiełbaski przekładamy do innego naczynia, a na tę samą patelnię wrzucamy cebulę oraz chili. Po chwili dodajemy czosnek, odrobinę miodu, ocet balsamiczny lub sherry i smażymy przez 2 minuty.

Następnie dodajemy pokrojone pomidory, przekrojone na pół oliwki, kapary, oregano, sól i pieprz. Na środku sosu układamy podsmażone wcześniej kiełbaski, aby teraz przeszły smakiem pomidorowego sosu. Całość przykrywamy i dusimy przez 5 minut.

Gotowe kiełbaski podajemy skropione odrobiną cytryny i posypane świeżą pietruszką lub bazylią.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA