Faszerowane jajka w chrupiącym panko

Faszerowane jajka w chrupiącym panko
Oceń przepis:
ocen Średnia ocena: 0

Przygotował:

Martyna Chomacka

Seria kulinarna:
Dzień dobry, śniadanie 2 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Potrawy wielkanocne, Śniadania
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 500 g pieczarek
  • 10 jajek
  • łyżka musztardy Dijon
  • 3-4 łyzki octu balsamicznego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szalotka
  • 2 garści rzeżuchy
  • łyżeczka masła
  • 100 g panko
  • sól i pieprz do smaku
  • masło klarowane do smażenia jajek

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Jajka gotujemy przez 8-9 minut, następnie odkładamy je do przestudzenia.

Pieczarki i szalotkę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy najpierw szalotkę, a gdy ta mocno się zeszkli, dodajemy pieczarki i podkręcamy temperaturę, aby pieczarki złapały ciemny kolor na brzegach. Następnie dodajemy ocet balsamiczny i sos sojowy. Chwilę redukujemy, aż cały płyn wyparuje z patelni i odstawiamy na bok do przestudzenia.

Jajka jednym zdecydowanym ruchem kroimy wzdłuż na pół, a następnie wyciągamy z nich białko i żółtko. Drobno je siekamy i wrzucamy do miski. Pamiętajcie, aby jajko wyciągać bardzo delikatnie, bo później do skorupek będziemy wkładali farsz, więc nie możemy ich zmiażdżyć przy krojeniu.

Do miski z jajkami dodajemy podsmażone pieczarki, połowę posiekanej rzeżuchy, musztardę i ewentualnie pieprz i sól do smaku. Całość mieszamy. Rzeżuchę można zamienić na szczypiorek, jeśli za nią nie przepadacie.

Tak przygotowaną mieszanką faszerujemy skorupki jajek aż po brzegi, następnie farsz wyrównujemy i wierzch jajka posypujemy bułką panko. Jajka smażymy farszem do dołu na klarowanym maśle, aż staną się złote i chrupiące. Gotowe posypujemy rzeżuchą i podajemy np. z ziołowym majonezem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA