Anna Olson

Pudding czekoladowo - pomarańczowy


Przepis z programu Na słodko Czekolada (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Pudding czekoladowo - pomarańczowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

100g mlecznej czekolady

1 ½ szklanki mleka

skórka z połowy pomarańczy

8 żółtek

¼ szklanki cukru

4 łyżki skrobi kukurydzianej

2 łyżki stołowe kakao

2 łyżki masła

ewentualnie: łyżka likieru pomarańczowego

do dekoracji: bita śmietana i ćwiartki plasterków pomarańczy

 

 

Przygotowanie:


Posiekaną czekoladę wsypać do miski. Miskę postawić na garnku z wodą gotującą się na małym ogniu, aż czekolada się roztopi. Zagotować mleko i dodać skórkę otartą z pomarańczy. Utrzeć żółtka z cukrem, skrobią kukurydzianą i kakao. Powoli zalać mlekiem masę jajeczną, ciągle mieszając, żeby żółtka się nie ścięły. Przelać krem do rondla i podgrzać na średnim ogniu stale mieszając, aż pudding stanie się gęsty i lśniący. Dodać masło i stopioną czekoladę. Ewentualnie dolać likier. Przelać masę do miseczek i schłodzić przez godzinę. Podawać porcje ozdobione łyżeczką bitej śmietany i ćwiartką plasterka pomarańczy.

powrót

Podobne przepisy

Jogurtowa panna cotta
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa W wolnym czasie (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pudding
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Domowe krówki z makiem
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Zapiekane maliny z kruszonką
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.