Anna Olson

Pudding czekoladowo - pomarańczowy


Przepis z programu Na słodko Czekolada (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Pudding czekoladowo - pomarańczowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

100g mlecznej czekolady

1 ½ szklanki mleka

skórka z połowy pomarańczy

8 żółtek

¼ szklanki cukru

4 łyżki skrobi kukurydzianej

2 łyżki stołowe kakao

2 łyżki masła

ewentualnie: łyżka likieru pomarańczowego

do dekoracji: bita śmietana i ćwiartki plasterków pomarańczy

 

 

Przygotowanie:


Posiekaną czekoladę wsypać do miski. Miskę postawić na garnku z wodą gotującą się na małym ogniu, aż czekolada się roztopi. Zagotować mleko i dodać skórkę otartą z pomarańczy. Utrzeć żółtka z cukrem, skrobią kukurydzianą i kakao. Powoli zalać mlekiem masę jajeczną, ciągle mieszając, żeby żółtka się nie ścięły. Przelać krem do rondla i podgrzać na średnim ogniu stale mieszając, aż pudding stanie się gęsty i lśniący. Dodać masło i stopioną czekoladę. Ewentualnie dolać likier. Przelać masę do miseczek i schłodzić przez godzinę. Podawać porcje ozdobione łyżeczką bitej śmietany i ćwiartką plasterka pomarańczy.

powrót

Podobne przepisy

Czekoladowa framboise
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Mus z dyni
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Panna cotta waniliowo-cytrynowa z malinami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Budyń z malinami
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
(odc.05)nietypowe tiramisu
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.