Rick Stein

Placuszki papad z krewetkami


Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina Wyprawa w morze i tułaczka po Goa (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Placuszki papad z krewetkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 łyżki (30 ml) oleju arachidowego plus olej do smażenia

225g cebuli

225g pomidorów

275g obranych

surowych krewetek

3-4 zielone papryczki chilli

2 ząbki czosnku

kawałek imbiru (ok. 2,5 cm)

1 łyżeczka (5 ml) kurkumy

1 łyżeczka (5 ml) przyprawy chilli

szczypta pieprzu kajeńskiego

sok z 1 limonki

½ łyżeczki (2,5 ml) soli

14-16 okrągłych placuszków papad (poppadom) o średnicy 15 cm

1 jajko

cząstki limonki

 

 

Przygotowanie:


Cebulę drobno posiekać. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Drobno pokroić krewetki. Papryczki chilli oczyścić z pestek i drobno pokroić. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Imbir obrać i drobno pokroić. Rozgrzać olej na patelni, wrzucić cebulę i smażyć na dużym ogniu na rumiano, mieszając od czasu do czasu. Wrzucić pomidory, rozgnieść je na patelni i smażyć dalej, do uzyskania złocistej pasty. Dodać krewetki, papryczki chilli, czosnek, imbir, kurkumę, przyprawę chilli, pieprz kajeński, sok z limonki i sól. Wymieszać. Smażyć ok. 1 minuty i zdjąć z ognia. Odstawić, by masa nieco przestygła. Roztrzepać jajko. Na placki papad nakładać na środek czubatą łyżkę masy, smarować brzegi jajkiem i zwijać placuszki w rulony, lekko spłaszczając. Nacisnąć otwarte końce, żeby się skleiły, posmarować jajkiem i podwinąć pod spód. Na czystą patelnię wlać olej na głębokość ok. 1 cm i rozgrzać do temperatury 190°C. Smażyć po kilka sztuk po ok. 1-1,5 minuty z obu stron aż nabiorą złocistej barwy. Wyjąć z oleju, osączyć na papierze kuchennym. Odciąć zlepione końce placuszków, przekroić na pół i w każdy kawałek wbić wykałaczkę. Podawać z dużą ilością cząstek limonki jako przekąskę do piwa.

powrót

Podobne przepisy

Szaszłyki z krewetek i cukinii
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Potrawka z kalmarów i oliwek
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Roladki z wermiszelem i krewetkami
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Sałatka z okładniczkami
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Kalmary z pomidorami i czarnymi oliwkami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Omułki z grilla a la Cape Malay
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.