Gary  Rhodes

Obsmażany łosoś, zarówno świeży i wędzony na ziemniaczanym placku po tatarsku


Przepis z programu Gary Rhodes w zjednoczonym królestwie smaku (odc.13)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Obsmażany łosoś, zarówno świeży i wędzony na ziemniaczanym placku po tatarsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 plasterki surowego łososia

każdy po 75-100g

grube na jakieś 5mm

4 plasterki wędzonego łososia

każdy po 75-100g

grube na jakieś 5mm

3 duże ziemniaki

ugotowane w koszulce

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

2 szalotki

lub 1 mała cebula

drobno posiekane

1 łyżka drobnych

lub posiekanych większych kaparów

12 filecików anchois

posiekanych

25g masła

4 jajka

ocet słodowy (można zastąpić białym octem winnym

ewentualnie zmieszanym ze spirytusowym w proporcji 1:2)

 

 

Przygotowanie:


Wysmaruj masłem 4 foremki bez dna o średnicy 10cm. Obierz ziemniaki i pokrój w dość cienkie plasterki. Wyłóż foremki warstwą ziemniaków, dopraw solą i pieprzem. Na to nałóż szalotkę, lub cebulę, kapary i anchois. Na wierzch połóż kolejną warstwę ziemniaków. Na patelni rozgrzej masło i delikatnie, posługując się szpatułką przełóż na nie foremki z ziemniakami. Smaż przez 4-5 minut, aż będą złociste. Ostrożnie przewróć na drugą stronę i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piecz przez 15-20 minut. Ugotuj jajka w koszulkach. W małym rondelku wymieszaj wodę z octem w proporcji 2 do 1. Dzięki tak dużej ilości octu białko będzie bardzo zwarte. Doprowadź do wrzenia i delikatnie wbijaj jajka do garnka. Gotuj przez 3-3½ minuty. Można je ugotować wcześniej, wtedy wystarczy trzymać je w miseczce z zimną wodą i przed samym podaniem podgrzać przez 1 minutę we wrzątku. Kolej na łososia. Rozgrzej na patelni pozostałe masło. Surowy łosoś potrzebuje smażyć się troszkę dłużej, dlatego to od niego trzeba zacząć. Dopraw świeżego łososia solą i pieprzem, a wędzonego tylko pieprzem. Włóż surowego łososia na patelnię i smaż jakieś 1-2 minuty, następnie odwróć, dodaj wędzonego łososia i smaż przez kolejne 1-2 minuty. Wędzonego łososia smaż tylko z jednej strony.

powrót

Podobne przepisy

Delikatna zupa rybna
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
Żabnica w pieprzowych skorupkach
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Szaszłyki z tuńczyka
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa W wolnym czasie (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Szybki mus z wędzonego łososia
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Śledź w śmietanie
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Flądra z ogórkami i koprem
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 6
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.