Anna Olson

Maślane ciasteczka migdałowe


Przepis z programu Na słodko 3 (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Maślane ciasteczka migdałowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

10 łyżek masła o temp. pokojowej

½ szklanki cukru

1/3 szklanki masła migdałowego

białko 1 jajka

¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego

¼ łyżeczki ekstraktu rumowego (ewentualnie)

1 1/3 szklanki mąki tortowej

¼ łyżeczki soli

24 całe migdały w skórce

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 175ºC. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Utrzeć masło z cukrem na puszystą, kremową masę. Dodać masło migdałowe, białko i ekstrakty. Dokładnie wymieszać. Przesiać mąkę i sól i zagnieść ciasto na gładką masę. Toczyć z ciasta kulki o średnicy 2,5 cm i układać rzędami na blasze wyłożonej papierem, zostawiając mniej więcej 3 cm przerwy między ciastkami. Wcisnąć w każdą kulkę migdał, spłaszczając ją nieco. Piec 12 – 15 min na środkowej półce piekarnika, aż ciastka lekko zbrązowieją na krawędziach. Przełożyć ciastka na metalową kratkę, żeby ostygły.

powrót

Podobne przepisy

Pączusie serowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki, Pączki
Semla
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska
Baklawa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia grecka, Kuchnia arabska
Tarta orzechowo-figowa z serem brie i sosem gruszkowym
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.31)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ćwierćkilogramowe ciasto
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.