przepisy z programów >>

Kefta z jagnięciny

Przepis z programu Antony w Maroku (odc.3)

trudność: łatwe

rodzaj dania: Dania mięsne Dania mięsne

składniki i przygotowanie:



Składniki
450 g mielonej chudej jagnięciny
1 drobno pokrojona cebula
2 posiekane ząbki czosnku
4 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
4 łyżeczki posiekanych listków kolendry
1 łyżeczka mielonego kminu
1 łyżeczka papryki
½ łyżeczki imbiru
¼ łyżeczka roztartych nasionek kardamonu
sól i świeżo mielony pieprz, do smaku
½ szklanki pokruszononego suchego chleba lub bułki
3 łyżki wody

Przygotowanie
Połączyć wszyskie składniki i porządnie wyrobić na gładka masę. Mokrymi rękoma uformować na patyczkach do szaszłyków 24 podłużne kotleciki, po dwa na patyczku. Piec na rozgrzanym grillu z obu stron. Podawać natychmiast z chlebkiem pita.

© Antony Worrall Thompson

skomentuj przepis >>