Gary  Rhodes

Grillowana troć z zakwaszanymi młodymi ziemniakami i ziołowym dressingiem


Przepis z programu Gary Rhodes w zjednoczonym królestwie smaku (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Grillowana troć z zakwaszanymi młodymi ziemniakami i ziołowym dressingiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 steki z troci wędrownej (po 175-225g)

oczyszczone z ości (można zastąpić łososiem)

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

kawałek masła

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej patelnię grillową. Posmaruj skórę filetów masłem i lekko oprósz mąką. Smaż najpierw skórą do dołu przez jakieś 5 minut, odwróć i smaż przez kolejne 2 minuty, aż mięso będzie różowe i nie za bardzo wysmażone. Przygotuj dressing. Zmiksuj orzeszki z 150 ml oliwy i czosnkiem w malakserze. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj zioła i ponownie zmiksuj. Cały czas miksując dodawaj oliwę, aż uzyskasz pożądaną konsystencję. Przygotuj ziemniaki. Rozgnieć je lekko widelcem. Dodaj sok z cytryny i oliwę. Wymieszaj. Dodaj creme fraiche, dopraw do smaku solą i pieprzem i wymieszaj jeszcze raz. Na talerz nałóż dressing, rozsmaruj. Na to nałóż porcję ziemniaków, a na sam wierzch połóż rybę.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.