Chińskie naleśniki

Przepis z programu Ken Hom i kuchnia chińska (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Chińskie naleśniki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

250g mąki

250ml gorącej wody (wrzątku)

olej sezamowy

 

 

Przygotowanie:


Wymieszaj wodę z mąką w misce, kiedy cała woda zostanie wchłonięta, zacznij ugniatać ciasto ręką. Kiedy wgnieciesz całą mąkę, kontynuuj ugniatać przez kolejne 8 minut, aż masa będzie gładka. Przykryj wilgotną ścierką i odstaw na ok. pół godziny. Następnie wyjmij z miski i ugniataj jeszcze przez minutę. Uformuj z ciasta wałek o długości 45 cm i grubości 2,5 cm. Podziel go na 18 kawałków o długości ok. 2,5 cm każdy i uformuj z nich kulki. Naleśniki rób po dwa. Połóż jedną kulkę na desce lub blacie. Weź drugą kulkę i zanurz jej spód w oleju sezamowym, połóż ją na wierzch pierwszej. Zacznij rozwałkowywać kulki, uważaj, żeby nie zlepić brzegów rozwałkowując do końca. Wałkuj, dopóki nie uzyskasz kół o średnicy ok. 15 cm. Smaż naleśniki na suchej patelni na niezbyt dużym ogniu. Kiedy dół zrobi się suchy i zaczną pojawiać się brązowe kropki, odwróć na drugą stronę. Naleśniki będą gotowe, kiedy obie strony będą suche i cały czas białe, tylko z kilkoma brą

powrót

Podobne przepisy

Kanapka z wędzonym kurczakiem i rukwią wodną
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 65)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Gotowane żołędzie
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Dynia marynowana w limonce
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Dania z dyni
Quesadilla
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 46)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Risotto po mediolańsku
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Fondue neuchatel
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 57)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia szwajcarska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.