Emeril Lagasse

Burgery z indyka


Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Burgery z indyka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

900 g zmielonego mięsa z indyka

½ szklanki drobno posiekanej czerwonej cebuli

¼ szklanki posiekanej dymki

1-2 posiekane papryczki serrano

2 białka

1 ½ łyżki mieszanki ostrych przypraw

1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego

1 łyżka sosu Worcestershire

1 szklanka startego sera typu Cheddar

12 małych bułek do burgerów (bułki powinny być lekko opieczone)

12 listków sałaty

12 plasterków pomidora

1 czerwona cebula pokrojona w cienkie plasterki

1 awokado pokrojone w cienkie plasterki

majonez

musztarda i ketchup (opcjonalnie)

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać grill. W dużej misce połączyć ze sobą mięso z indyka, czerwoną cebulę, dymkę, papryczki, białka, mieszankę ostrych przypraw, kmin i sos Worcestershire. Następnie podzielić na 12 równych części i za pomocą rąk uformować burgery. Przełożyć burgery na grilla. Każdą stronę opiekać przez około 3 minuty aż temperatura mięsa osiągnie 80 stopni C. Burgery podać w bułkach razem z serem, sałatą, pomidorem, cienko pokrojoną cebulą i awokado. Opcjonalnie przybrać majonezem, musztardą lub ketchupem.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.