Serniczki mojito

Serniczki mojito
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Królestwo bajecznych wypieków (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Przepis

Składniki:
spód:
60 g niesolonego masła
180 g herbatników pełnoziarnistych
2-3 łyżki drobno posiekanej mięty

syrop:
4 limonki
8 łyżek posiekanej mięty

masa serowa:
300 g śmietany kremówki
4 łyżki rumu
400 g serka śmietankowego
300 g mascarpone
120 g drobnego cukru z melasą

do dekoracji:
mięta
papierowe parasolki
wisienki koktajlowe
małe zimne ognie

Przygotowanie:
Wrzucić do rondla pokrojone w kostkę miękkie masło, stopić i odstawić do przestygnięcia. Herbatniki włożyć do torby foliowej, pokruszyć wałkiem na drobne okruszki i wsypać do miski. Wlać masło, dodać drobno posiekaną miętę i wszystko razem dobrze wymieszać. Nałożyć mieszaninę do kieliszków koktajlowych, wygładzić wierzch i dosyć mocno ugnieść. Wstawić kieliszki do lodówki na parę godzin, by spód serniczków stężał. Zrobić syrop limonkowy: otrzeć skórkę z limonek, wrzucić do rondla, wycisnąć sok i dodać do skórki, wsypać posiekaną miętę. Rondel postawić na małym ogniu i podgrzewać kilka minut, zdjąć z ognia i odstawić na godzinę. Przecedzić syrop przez sito. Zrobić masę serową: do miski wlać śmietanę i lekko ubić. W trakcie miksowania stopniowo dodać rum. Do drugiej miski włożyć serek śmietankowy i osączony z serwatki mascarpone, wsypać cukier i krótko zmiksować. Cienkim strumykiem wlać syrop limonkowy i miksować, aż wszystko się dobrze wymiesza. Na koniec dodać ubitą śmietanę i wszystko lekko zmiksować. Wyłożyć masę serową na spód w kieliszkach koktajlowych. Wstawić do lodówki i schłodzić. Udekorować serniczki: w każdy wetknąć papierową parasolkę, dołożyć listki mięty, wisienkę koktajlową i zimne ognie (zapalić tuż przed podaniem).

© Fiona Cairns

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE