Annabel  Langbein

Tortille z mąki pszennej


Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Tortille z mąki pszennej
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

3 ½ szklanki mąki

1 łyżeczka soli

½ łyżeczki proszku do pieczenia

½ szklanki oleju o neutralnym smaku

1 szklanka bardzo gorącej wody



Przygotowanie:

Mąkę, sól i proszek wymieszać w misce z gorącą wodą. Wyrabiać ciasto przez 3 minuty. Powinno być miękkie. Odstawić na 15 minut. Podzielić na 16 porcji. Uformować kulki i rozwałkowywać je bardzo cienko na posypanym mąką blacie. Aby tortille były równe i idealnie okrągłe można użyć praski do tortilli lub odkrawać brzeg przy talerzu. Rozgrzać patelnię lub płytę do smażenia i podpiekać tortille pojedynczo na niewielkim ogniu. Kiedy w cieście pojawią się poduszeczki powietrza, przekładać na drugą stronę lekko przyciskając. Podpiekać do pojawienia się brązowych kropek. Około minuty z każdej strony. Tortille można odgrzewać w kuchence mikrofalowej przełożone papierowym ręcznikiem lub zawinięte w folię aluminiową w piekarniku.





© Annabel Langbein

powrót

Podobne przepisy

Szybki barszcz czerwony
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
Barszcz czerwony i ziołowe ravioli
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Barszcz czerwony
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Żeberka wieprzowe w marynacie miso
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Żeberka wieprzowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 odc. 1
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.