Gary  Rhodes

Smażony okoń morski oraz ziemniaczane purée z mięsem krabów i szczypiorkiem, zapieczone pod sosem thermidor


Przepis z programu Gary Rhodes za stołem (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Smażony okoń morski oraz ziemniaczane purée z mięsem krabów i szczypiorkiem, zapieczone pod sosem thermidor
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

½ puszki bisque z owoców morza

50 g tartego cheddara

1 żółtko

sok z cytryny

koniaku albo brandy

50 ml kremówki

150 g białego mięsa krabów

500 g ziemniaczanego purée

1 łyżka stołowa posiekanego szczypiorku

4 filety z okonia morskiego

olej do smażenia

posolona mąka do obtoczenia

 

 

Przygotowanie:


Do rondla wlej bisque z owoców morza. Odparuj ćwierć objętości. Dorzuć ser. Wymieszaj łopatką. Po dodaniu sera sos nie może się zagotować, bo się zważy. Powinien stać się gęsty i kremowy. Dorzuć żółtko. Bardzo szybko zamieszaj, żeby nie powstała jajecznica. Wlej nieco soku z cytryny oraz trochę koniaku albo brandy. Dodaj łyżeczkę dobrej, angielskiej musztardy. Przetrzyj sos przez sito.
Lekko ubij śmietanę. Dołóż łyżkę lub dwie do sosu. Ostrożnie zamieszaj. Sprawdź, czy w mięsie z krabów nie pozostały resztki pancerzy. Przez chwilę podgrzej je na maśle. Ciepłe purée ziemniaczane dopraw solą i pieprzem. Dorzuć ciepłe mięso krabów. Dodaj posiekany szczypiorek. Wymieszaj, przełóż do żaroodpornego naczynia. Wygładź wierzch przy pomocy szpatułki. Polej sosem thermidor. Wstaw na dwie minuty pod rozgrzany grill, żeby przypiekło się na złocistobrązowo.

powrót

Podobne przepisy

Pstrąg w migdałach
Dave  Myers
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Halibut w sałacie z sosem śmietanowo-koperkowym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ryba rashad
Przepis z programu Floyd w Indiach Goa (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Rybne pakieciki z ziołami
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia argentyńska
Pomarańczowa zupa rybna
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 4 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.