Sałatka ze szparagami, granatem i komosą ryżową

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 62)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki

Sałatka ze szparagami, granatem i komosą ryżową
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1400 g opłukanej i odsączonej fasoli z puszki

2 filiżanki ugotowanej komosy ryżowej

1 pęczek szparagów

2 kolby kukurydzy

1 filiżanka groszku cukrowego pokrojonego na skos

ziarna z 1 granatu

1 filiżanka posiekanej natki kolendry

1 filiżanka posiekanej mięty

1 filiżanka posiekanej natki pietruszki

4 posiekane dymki

⅓ filiżanki prażonego sezamu

⅓ filiżanki prażonego słonecznika

⅓ filiżanka prażonych pestek dyni

pół filiżanki prażonych orzechów włoskich

2 poszatkowane rzodkiewki

 

Dressing:

1 łyżka octu umeboshi albo winnego

1 łyżka oliwy albo oleju lnianego

2 łyżeczki sumaku do dekoracji

skórka i sok z 1 cytryny

sól i pieprz

Przygotowanie:

Szparagi ugotować na parze i ostudzić w zimnej wodzie. Tak samo przygotować kolby kukurydzy, a kiedy ostygną, zdjąć z nich ziarna.
W dużej misce wymieszać wszystkie składniki sałatki.
Składniki dressingu umieścić w słoiku, zakręcić i dokładnie wstrząsnąć. Polać sałatkę, a przed podaniem posypać sumakiem.

powrót

Podobne przepisy

Sałatka z groszkiem, szparagami i bobem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Szparagi z rusztu
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Lawendowa sałatka z kiwi
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
Mizeria
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Sałata z dynią i ricottą
Anna Olson
Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

moore23

postów: 2

30.06.2016 12:44

CYTUJ

Uwielbiam tego typu przepisy na sałatkę, w szczególności z granatem. Wydaje mi się, że również fajnie pasowałby kurczak. Udało mi się ostatnio kupić komosę ryżową z firmy http://melvit.pl

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.