Jacques Pépin

(odc.22)roladki z łososia na sałatce z fenkułu


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.22)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia japońska

(odc.22)roladki z łososia na sałatce z fenkułu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ilość: 12 porcji



Roladki z łososia

900 g fileta z surowego łososia (750 g bez skóry i po skrojeniu ciemnej, tłustej warstwy)

6 arkuszy suszonych alg nori

1 łyżka soli koszernej

1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu

1 łyżeczka cukru



Sałatka z fenkułu

2 małe bulwy fenkułu (w sumie 600 g), po usunięciu twardych zewnętrznych liści i włókien (powinno zostać około 450 g)

3 łyżki oliwy dobrej jakości

2 łyżeczki skórki otartej z cytryny

2 łyżki świeżego soku z cytryny

¼ łyżeczki soli

¼ łyżeczki sosu tabasco

2 łyżeczki nasion kopru

oliwa z pierwszego tłoczenia (do wyboru)



Przygotowanie roladek:

Sprawionego łososia pokroić wzdłuż na 3 części. Część leżąca bliżej brzucha jest cieńsza. Należy zwinąć każdą część tak, aby miała 3,5 cm grubości i 20 cm długości. Arkusze nori namoczyć na krótko w zimnej, bieżącej wodzie, zwilżając z obu stron. Ułożyć płasko na blacie kuchennym. Na środku 3 z nich ułożyć pasek łososia tak, aby powstały 3 roladki. Zawinąć nori wokół ryby, przyciskając zawinięcie. Owinąć wałek w jeszcze jeden arkusz, aby powstała grubsza, mocniejsza osłona. W miseczce wymieszać sól, pieprz i cukier. Blachę wyłożyć folią spożywczą. Posypać połową mieszaniny. Pokroić zawiniętą rybę na 1,5 cm plastry. (Można uzyskać 36 plastrów, po 12 z każdej porcji.) Ułożyć roladki na folii, przecięciem do dołu. Posypać pozostałą mieszaniną soli, pieprzu i cukru. Przykryć folią spożywczą. Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę przed podaniem.



Przygotowanie sałatki z fenkułu Bulwę pokroić na cieniutkie jak papier plasterki (najlepiej na krajalnicy zwanej mandoliną). (Powinno się otrzymać około 5 szklanek.) W misce połączyć oliwę, skórkę i sok z cytryny, sos tabasco i nasiona kopru. Wrzucić plasterki fenkułu i wymieszać z sosem. Nałożyć na talerze część sałatki z fenkułu i ustawić po kilka roladek z łososia. Skropić oliwą.



© Jacques Pepin

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.