Krokiety z jajkiem

Przepis z programu Moja Sri Lanka (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia lankijska

Krokiety z jajkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

200 g tuńczyka z puszki

400 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach

½ łyżeczki soli

1 łyżka grubo zmielonego pieprzu

4 jajka na twardo, przekrojone na pół

1 gałązka liści curry



przyprawy:

100 ml oleju

1 łyżeczka pieprzu

2 chili, drobno posiekane

1 mała cebula, drobno posiekana

1 gałązka liści curry



na naleśniki:

1 filiżanka mąki

2 jajka

300 ml mleka

olej do smażenia



na panierkę:

1 szklanka mąki

4 jajka

100 ml wody

300 g bułki tartej



Przygotowanie:

Przygotowujemy ciasto na naleśniki: łączymy jajka z mąką i mlekiem. Odstawiamy na 10 minut. Łączymy tuńczyka z utłuczonymi ziemniakami i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Na dużym ogniu rozgrzewamy olej i dodajemy pieprz, chili, cebulę i liście curry. Smażymy, aż cebula się zrumieni. Dodajemy całość do ziemniaków z tuńczykiem. Odstawiamy. Smażymy naleśniki: na dużym ogniu na patelni rozgrzewamy nieco oleju. Nakładamy ciasto i rozprowadzamy. Kiedy naleśnik będzie odchodził od patelni, przekładamy go na drugą stronę. Tak samo postępujemy z resztą ciasta. Gotowe naleśniki odstawiamy. Przygotowujemy panierkę: w naczyniu łączymy mąkę, jaja i wodę. Kładziemy naleśnik na czystym blacie. Nakładamy pośrodku niewielką ilość ziemniaków z tuńczykiem. Na wierzchu kładziemy połówkę jajka. Zawijamy brzegi naleśnika jak przy typowych krokietach. Smarujemy brzegi jajkiem z mąką, żeby łatwiej się skleiły. Tak samo przygotowujemy kolejne krokiety. Krokiety zanurzamy w jajku z mąką, a potem obtaczamy w bułce tartej. Smażymy krokiety na głębokim oleju: w naczyniu rozgrzewamy sporą ilość oleju. Gdy olej osiągnie temperaturę dymienia, zanurzamy w nim krokiet. Smażymy po jednym, aż staną się chrupiące i rumiane. Odkładamy na ręcznik papierowy.

powrót

Podobne przepisy

Smażony łosoś z rukolą
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tażin z ryby
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Ryba po marokańsku
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia marokańska, Kuchnia koszerna
Suflet z sandacza
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tatar z tuńczyka i awokado
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.