Krokieciki z okoniem i dipem ananasowym

Przepis z programu Nigel Slater: prosto i smacznie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Krokieciki z okoniem i dipem ananasowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

marynata:

1 ząbek czosnku, obrany i posiekany

1 papryczka chili, drobno posiekana

50 g świeżego imbiru, grubo posiekanego

2-4 pędy koperku, posiekane

1 łyżka cukru

4 łyżki soku z cytryny

2 łyżki sosu rybnego

1-2 pędy trawy cytrynowej, delikatnie zmiażdżone



krokieciki:

1 oczyszczony okoń morski

10 arkuszy papieru ryżowego

100 g makaronu ryżowego vermicelli, ugotowanego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu

200 g startej marchwi

½ ananasa, pokrojonego w zapałkę

1 ogórek, pozbawiony nasion, pokrojony w zapałkę

1 cukinia, pokrojona w zapałkę

1 pęczek koperku, podarty na mniejsze pędy



dip:

250 g świeżego ananasa, utartego w blenderze na piure

2 łyżki sosu rybnego

1 łyżka soku z cytryny

1 czerwona papryczka chili, drobno posiekana



Przygotowanie:

Mocno rozgrzewamy grill. Przygotowujemy marynatę: łączymy czosnek, chili, imbir, koperek, cukier i sok z cytryny, dodajemy 4 łyżki wody. Doprawiamy sosem rybnym. Robimy 3 nacięcia po każdej stronie ryby. Do wewnątrz wlewamy kilka łyżeczek marynaty i wkładamy trawę cytrynową. Nacieramy rybę marynatą i marynujemy 20-30 minut. Grillujemy rybę około 10 minut. Odstawiamy, żeby ostygła. Przygotowujemy dip: łączymy piure z ananasa i sok z cytryny z 4 łyżkami wody. Dodajemy chili do smaku. Odstawiamy. Papier ryżowy rozkładamy na desce do krojenia. Stawiamy obok miskę z zimną wodą. Moczymy palce i zwilżamy papier aż stanie się miękki i elastyczny. Ma być wilgotny, ale nie mokry. Inaczej się podrze. Na środku arkusza papieru ryżowego układamy odrobinę makaronu. Dodajemy około łyżki mięsa z ryby. Zawijamy papier ryżowy raz. Dodajemy po odrobinie marchewki, ogórka, cukinii i koperku. Zawijamy boki papieru ryżowego i zwijamy krokiecik. Tak samo przygotowujemy następne. Podajemy z dipem.

powrót

Podobne przepisy

Tażin z ryby
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Dorada w soli
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.