Fougasse z oliwkami

Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Fougasse z oliwkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

250 g zakwasu

375 g mąki chlebowej

130 ml wody

7 g soli

1 łyżka suszonego oregano

100 g czarnych oliwek bez pestek

100 g zielonych oliwek bez pestek

oliwa do posmarowania blatu i miski

mąka

semolina do posypania



Przygotowanie:

Umieszczamy zakwas w misce, wsypujemy mąkę i wlewamy ⅔ wody. W reszcie rozpuszczamy sól. Mieszamy składniki rękami. Dodajemy resztę wody i zagniatamy od brzegów do środka, aż do zebrania całej mąki ze ścianek i uzyskania miękkiego, kleistego ciasta. Wykładamy ciasto na posmarowany oliwą blat, rozpłaszczamy i zwijamy. Wyrabiamy tak 10 minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Formujemy w kulę, wkładamy do czystej, posmarowanej oliwą miski, przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 4 godziny. Do miski z ciastem wsypujemy oregano i oliwki, posypujemy 1-2 łyżkami mąki, zagniatamy od brzegów do środka, aż składniki się wymieszają. Wykładamy ciasto na posypany mąką blat i chwilę wyrabiamy. Dzielimy na 2 części. Posypujemy blat semoliną. Ciasto rozpłaszczamy palcami i formujemy w prostokąt z łukiem u góry (jak okno), przenosimy na blaszkę posypaną mąką i semoliną. Wzdłuż dłuższych boków robimy nożem do pizzy po 4 ukośne cięcia jak nerwy liścia i poszerzamy je palcami. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Oprószamy ciasto semoliną, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi objętość. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220°C. Na dole piekarnika stawiamy płaską blachę i wlewamy do niej szklankę wody. Usuwamy folię, wstawiamy blaszki do piekarnika i pieczemy 20 minut na złoty kolor. Wyjmujemy fougasse z piekarnika, przekładamy na kratkę i zostawiamy do ostygnięcia.

powrót

Podobne przepisy

Chlebek bananowy z orzechami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pieczywo
Bajgle
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska
Gwiazda z nadziewanych bułeczek
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Precelki ziołowe z czarnym sezamem i masłem czosnkowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Ziołowy chlebek z oliwą
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Chrupkie chlebki żytnie
Dave  Myers
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.