Pierożki z wieprzowiną

Pierożki z wieprzowiną
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Ideał 2 (odc. 3)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Pierogi i pierożki

Przepis

Składniki:
ciasto (10-12 płatów):
75 g skrobi pszennej
25 g skrobi z tapioki
1-2 łyżeczki oleju roślinnego

nadzienie:
110 g mielonej wieprzowiny
50 g kasztanów wodnych z zalewy, drobno posiekanych
2 suszone grzyby shitake, namoczone i drobno pokrojone
1 łyżeczka wina ryżowego Shaoxing
1 łyżeczka sosu ostrygowego
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
1 łyżeczka oleju z prażonego sezamu
2 szczypty soli
2 szczypty mielonego białego pieprzu
2 szczypty cukru

do podania:
ukośne plasterki marchewki
gotowy dip z chili, imbirem i czosnkiem
ostry sos chili
1 łyżeczka sosu sojowego

Przygotowanie:
Przygotować ciasto: Wymieszać skrobię w misce. Dodać 2 szczypty soli, ponownie wymieszać. Dodać 60 ml wrzątku, następnie olej roślinny i ręcznie zagnieść ciasto. Jeśli jest zbyt suche dodać jeszcze 1 łyżkę wrzątku, ale nie więcej. Zagnieść ciasto, uformować, przykryć folią spożywczą i zostawić na 20 minut. Przygotować nadzienie: połączyć wszystkie składniki, wymieszać rękoma. Odstawić. Kawałek ciasta uformować w wałeczek. Odciąć mały kawałek i uformować w kulkę, spłaszczyć ją na desce. Natłuścić tasak lub nóż i użyć go do rozsmarowania ciasta na krążek, następnie oderwać go od deski również z pomocą ostrza. Uważać, aby się nie przerwał. Krążek umieścić w dłoni, nałożyć czubatą łyżeczkę nadzienia na środek. Ciasto złożyć w półksiężyc, ściskając krawędzie i robiąc małe zakładki, jak przy sklejaniu pierogów. Pierożki układać na plasterkach marchewki w bambusowym koszyczku do gotowania na parze. Przykryć, koszyczek postawić na małym woku lub rondlu z gotującą się wodą. Gotować na dużym ogniu 8 minut. Podawać w koszyczku. Sosy podać osobno. Ostry sos chili doprawić sosem sojowym.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE