Nori rolls z brązowym ryżem i tempeh

Nori rolls z brązowym ryżem i tempeh
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 41)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie

Składniki:

  • ćwierć bloczka tempeh
  • 1/3 filiżanki tamari
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • 4 arkusze nori
  • 2 filiżanki ugotowanego brązowego ryżu
  • łyżka mirin
  • łyżeczka oliwy
  • pół pokrojonego awokado
  • ogórek pokrojony wzdłuż
  • pół pokrojonej marchewki
  • 2 pokrojone dymki
  • sos do zamaczania z połowy filiżanki tamari i połowy filiżanki oleju sezamowego

Kalkulator wag i miar

Przepis

Tempeh marynować przez 10 minut w tamari i oleju sezamowym. Upiec na grillu, ostudzić i pokroić w centymetrowe paski. Ryż z mirin rozłożyć równą warstwą na arkuszach nori. Na wierzchu ułożyć tempeh, awokado, ogórka, marchewkę i dymkę. Zwinąć. Podawać z sosem do zamaczania.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE