Składniki:
- kurczak podzielony na części
- łyżeczka szafranu
- 6 łyżek soku z cytryny
- 3 łyżeczki soli
- pół pęczka kolendry
- pół pęczka mięty
- półtorej łyżeczki nasion kolendry
- łyżeczka kminu
- posiekany dwucentymetrowy kawałek imbiru
- 2 ząbki czosnku
- kłącze kurkumy
- łyżka czerwonego barwnika spożywczego (opcjonalnie)
- pół łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- 700 ml jogurtu
Przygotowanie:
Kawałki kurczaka ponacinać, skropić sokiem z cytryny i przyprawić solą. Kmin uprażyć z kolendrą. Szafran, pieprz kajeński, kmin i kolendrę rozetrzeć w moździerzu. Dodać jogurt, czosnek, posiekaną miętę, natkę kolendry i odrobinę barwnika spożywczego. Wymieszać i zalać kurczaka. Marynować od 12 do 24 godzin, następnie nabić mięso na szpadkę i upiec na grillu. Przed podaniem skropić sokiem z cytryny i posypać kolendrą.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze