Kebaby z ziemniaków i prosciutto

Kebaby z ziemniaków i prosciutto
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.4)
Trudność:
łatwe

Przepis

Zielony dip
1 szklanka majonezu
½ szklanki maślanki
2/3 szklanki posiekanej natki pietruszki o płaskich liściach
½ szklanki posiekanej dymki
garść świeżych liści bazylii
garść świeżych liści mięty
1 łyżka musztardy dijońskiej
3 łyżki oliwy
sól i pieprz

Kebaby
8 patyczków do szaszłyków
24 małe ziemniaki
1 duża czerwona cebula pokrojona w kwadraciki o boku 1,5 cm
8 plastrów prosciutto, przekrojonych wzdłuż na połówki
oliwa
sól i pieprz

Przygotowanie
Zmieszaj w blenderze wszystkie składniki dipu poza oliwą. Wlewaj oliwę powoli w czasie mielenia. Dopraw sos do smaku. Namocz w wodzie patyczki do szaszłyków na czas przygotowania pozostałych składników. Ugotuj ziemniaki w mundurkach w posolonej wodzie (ok. 12 min od momentu zawrzenia) Odsącz i odstaw do wystygnięcia. Przekrój ziemniaki na pół (albo zostaw w całości, jeśli są małe). Nabij na patyczek kawałek cebuli i przebij połówkę plastra prosciutto przy końcu. Następnie nabij na patyczek połówkę ziemniaka, owiń go prosciutto i przebij plasterek nad ziemniakiem. Nabij kawałek cebuli i powtarzaj te czynności aż do końca patyczka. Posmaruj kebaby oliwą i przed podaniem lekko podgrzej na grillu albo nad ogniskiem. Podawaj z zielonym dipem.

© Anna Olson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE