Grzanki rarebit

Grzanki rarebit
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Chleby Paula Hollywooda (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Ilość osób:
6

Przygotowanie:

Składniki:
4 małe dymki
400 g sera cheddar
150 ml mleka 3,2%
1½ łyżki mąki
160 g bułki tartej
1 łyżeczka musztardy w proszku
120 ml ciemnego piwa
2 żółtka
6 kromek chleba na sodzie

Przygotowanie:
Dymki drobno siekamy. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wlewamy mleko do rondla, podgrzewamy, dodajemy mąkę i mieszamy trzepaczką. Gotujemy, mieszając, aż nieco zgęstnieje. Wsypujemy ser i gotujemy na małym ogniu, aż się stopi, cały czas mieszając. Dodajemy bułkę tartą, musztardę i piwo, gotujemy, aż składniki się połączą i masa zacznie odstawać od ścianek rondla. Lekko przestudzamy. Dodajemy żółtka i połowę dymki, wszystko razem dobrze mieszamy. Podpiekamy kromki chleba, smarujemy masą serową, zapiekamy pod gorącym grillem, posypujemy resztą dymki i podajemy.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE