Carpaccio z marynowanych buraków z mozzarellą

Carpaccio z marynowanych buraków z mozzarellą
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 3.80

Przepis

Składniki:
5 buraków
1-2 łyżeczki oliwy truflowej
4-5 łyżek crème fraîche
300-400 g mozzarelli w kulkach
sól
czarny pieprz

Syrop balsamiczny:
100 ml octu balsamicznego
8 łyżek cukru
10-12 łyżek octu jabłkowego
4 łyżki oliwy
sól

Przygotowanie:
Wlej do garnka płynne składniki syropu. Wsyp cukier i posól. Zostaw mieszaninę na małym ogniu, aż odparuje i zgęstnieje. Schłodź.
Wrzuć plasterki buraka do syropu. Wstaw do lodówki na dłuższą chwilę do zamarynowania.
Wymieszaj mozzarellę, crème fraîche z łyżeczką wody. Dopraw solą i oliwą truflową. Rozłóż na półmisku marynowane plasterki buraka. Rozłóż mozzarellę na burakach. Skrop oliwą truflową. Dopraw czarnym pieprzem.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE