oglądaj również w nc+ GO


program kulinarny, Polska, 2010, 12 x 26

Madonna pije wino z Kanny, Bono je sushi certyfikowane przez rabinów, Donald Trump umawia się na biznesowe lunche w jednej z koszernych restauracji na Manhatanie, Steven Spielberg, Kate Moss, Sasha Baron Cohen też jedzą koszernie. Koszerność stała się w wielu środowiskach modą i oznaką intelektualnych poszukiwań. Malka Kafka w swoim programie odkrywa przed widzami tajemnice kuchni koszernej.

Jednym z prekursorów powrotu do tradycji przodków był Kirk Douglas, który prawie 20 lat temu, jako jeden z pierwszych celebrytów zrewidował swoje podejście do jedzenia. Paul Newman posunął się dalej i stworzył firmę produkującą koszerne wyroby spożywcze. Koszerność już dawno stała się wyznacznikiem stylu w Stanach Zjednoczonych. Również w Europie kuchnia koszerna święci triumfy, w Polsce jednak niewiele się o niej mówi, nie ma też restauracji koszernych... Program Malki przybliża zjawisko kosheru, gospodyni zaprasza w podróż po żydowskim świecie ukazując jego różnorodność. W warszawskiej kuchni Malka przygotowuje swoje autorskie dania koszerne z dostępnych w Polsce produktów.

Malka Kafka jest Żydówką, jej mąż Izraelczykiem. Poznali się przez internet i zdecydowali wspólnie mieszkać w Warszawie. Prowadzą otwarty dom, przyjaciele często odwiedzają ich, by wspólnie biesiadować. Malka świetnie gotuje, posiada wiedzę na temat koszerności, judaizmu, świata żydowskiego i gotowania. W kwietniu 2010 roku Malka otworzyła "Tel Aviv" - pierwszą koszerną kawiarnię w Centrum Warszawy.

gospodyni programu: Malka Kafka

Wszystkie serie tego programu obejrzysz na Platformie CANAL+

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

maryla musidłowska 9 lat temu

urządzenie do siekania cebuli, podobnie jak inne (np do ubijania piany) można kupić przez internet: www.tupperware.pl

safiya 9 lat temu

Zapewne zostanę posądzona o lizusostwo, jak to w Polsce zwykle bywa przy wyrażaniu pozytywnej opinii - ale mnie się ten program podoba i żałuję, że nie oglądałam od początku.
Prowadząca wywarła na mnie dobre wrażenie, prowadzi bez zbędnego zadęcia i pozy na wielką znawczynię czy szefową kuchni. Wpadki językowo-geograficzne, czy nieprofesjonalne krojenie, bo z takimi zarzutami się tu spotkałam, nie przeszkadzają mi - i bardzo dobrze, przynajmniej jest naturalna. Wolę Malkę niż zadufanych w sobie panów Adamów, Piotrów i tym podobne towarzystwo wzajemnej adoracji.
Bardzo fajna scenografia cieszy oko.
Przepisy ok, nie wszystkie przypadły mi do gustu, ale przecież nie muszą; zaciekawiła mnie gefilte fish, w ogóle odcinek szary mi się bardzo podobał. Interesuję się kuchniami świata ale kuchni żydowskiej praktycznie nie znałam, dobrze, że w zalewie programów o kuchni indyjskiej, włoskiej, polskiej (skądinąd ciekawych, ale ileż można) znalazł się i taki program.

terina1 9 lat temu

Popieram że jest bardzo sztuczna i wysila się niesamowicie....

Nalewka 9 lat temu

Rosołu nie szumuję, bo może być lekko mętny, skoro dodaję do niego marchewkę i kluchy.

Bulion cedzę przez gęste sito prosto do kubeczków, misek, talerzy czy wazy, też go wcześniej nie szumuję, bo po co? Toż to samo białko, opadnie na dno albo się rozpuści w czasie gotowania i doda smaku rosołkowi. No i od czego są sitka?

A purystom polecam filtry od kawy :P

Krajalnica:
Nie wiem gdzie kupiła, ani nawet jaką krajalnicę ma w kuchni prowadząca program, mogę tylko podpowiedzieć, że cebula świetnie kroi się na szatkownicy.

inzela 9 lat temu

Błagam, gdzie można kupić krajalnice do cebuli, taką jak ma prowadząca program:)

rozgotowana 9 lat temu

Nie przepadam, zarówno prowadząca jak i jej potrawy bez wyrazu.
Niewątpliwie stara się być oryginalna, ale w efekcie wszystko dość sztucznie wychodzi.
Mam wrażenie, że prowadząca się męczy, a ja razem z nią.
Brakuje mi w tych odsłonach naturalności, wszystko jakieś takie wystudiowane.

Amarosa 9 lat temu

uwielbiam ten program, wiele przepisow juz wyprobowalam takze tych z bardziej egzotycznym smakiem trzymac tak dalej!

MaxRedaktor 9 lat temu

[quote slawek7 napisał 16.02.2011 06:54]
Zapytam choć boje sie wysmiania.
Co to jest kuchnia koszerna [/quote]

[link=Tu masz to wyjaśnione]http://www.izrael.badacz.org/kultura/kosher.html[/link]

MaxRedaktor 9 lat temu

[quote Widelec napisał 15.02.2011 19:12]
Ooooooooooooo to koleżanka podpadła u MaxRedaktora [/quote]

Nie, nie podpadła. Ani mnie to ziębi, ani grzeje. Napisałem tylko, że bardziej ufam autorom dawnych książek kulinarnych niż opiniom niektórych forumowiczów. Każdy niech gotuje tak jak mu wygodniej, byleby nie narzucał swego sposobu innym.

slawek7 9 lat temu

Zapytam choć boje sie wysmiania.
Co to jest kuchnia koszerna i co oznacza "macher"

A tak przy okazji to może redakcja kuchni.tv pomyśli o jakiś nowych odcinkach "Słodkiego Drania" lub wróci progrma "Na słodko"

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE