Artykuły
Wyniki wyszukiwania
Nowalijki
Wraz z wiosną pojawiają się pierwsze młode warzywa – nowalijki, które kuszą soczystymi kolorami i świeżym zapachem. Czyż młode ziemniaczk...
Czytaj więcejKuchnia grecka
Grecja to kraj, o niezwykle bogatej kulturze i sztuce. To co greccy klasycy stworzyli w architekturze, rzeźbie jak i literaturze miało swą kontynuację...
Czytaj więcejBób - warzywo sezonowe
Bób to warzywo, które właśnie latem, na przełomie czerwca i lipca, dominuje na straganach. Nie jest ono wynalazkiem naszych czasów, lecz pamięta najst...
Czytaj więcejLodowe szaleństwo
Lody serwowano już w starożytności. Obecnie są najpopularniejszym deserem, a kompozycje lodowe i ich smaki mnożą się w nieskończoność. Szczegól...
Czytaj więcejKuchnia chińska
Aromatyczne przyprawy, dużo warzyw i mało tłuszczu, a przy tym pełna harmonia smaków - to typowe cechy potraw z Chin. Kuchnia chińska należy do...
Czytaj więcejRestauracja - sposób na biznes
Może wielu z nas zastanawiało się nad posiadaniem swojej własnej restauracji. Małej i przytulnej bądź ogromnej, gwarnej. W marzeniach widzimy jej wyst...
Czytaj więcejDynia - symbol i smakołyk
Świecące w ciemności oczy, wycięte w pomarańczowej głowie, a do tego przerażający uśmiech, któż to taki? To Jack-o'-lantern, symbol Halloween,...
Czytaj więcejSery
Twardy pecorino, miękka mozzarella, kremowy camembert – ich nazwy i rodzaje, a także kraje i regiony, gdzie są produkowane, można wymieniać w ni...
Czytaj więcejNalewki
Późne lato to doskonały czas na domowe przetwory. Na straganach pełno jest dorodnych owoców i warzyw. Nic, tylko wekować słoiki i nastawiać nalewki. T...
Czytaj więcejKuchnia molekularna
Kawior o smaku pomarańczy, makaron w aerozolu, ryba o smaku czekolady, zielony groszek w postaci pianki… Jak te cuda powstają? Czy tak będzie w...
Czytaj więcejWigilia - tradycja czy nowoczesność?
Karp czy łosoś? Barszcz czerwony, a może postny krem warzywny z dodatkiem ravioli? Coraz częściej eksperymentujemy podczas przygotowywania kolacji w...
Czytaj więcejKinderbal
Nadchodzi noc sylwestrowa, a zaraz po niej karnawał. Wielu z nas czeka na te dni z utęsknieniem, aby móc wybawić się po wsze czasy, najeść do s...
Czytaj więcejŻycie w stylu eko
Ekologia i dbałość o zagrożone środowisko, globalne ocieplenie i zatrucie powietrza to temat niezwykle popularny w XXI wieku. Jest on na tyle ciekawym...
Czytaj więcejKuchnia brazylijska
Niezwykłe, niespotykane w Europie owoce, specyficzne dania będące połączeniem wpływów indiańskich, portugalskich i afrykańskich. To kwintesencj...
Czytaj więcejŚniadanie - miły początek dnia
Jajko na miękko, czy jajecznica, wędlina czy smażona kiełbaska, a może wersja lekka - rogalik z masłem i dżemem plus kawa? Który zestaw śniadan...
Czytaj więcejKuchnia Wielkiej Brytanii
Gotowany zielony groszek, smażone jajka na bekonie oraz sos miętowy do mięs - czyli umiarkowanie apetyczne kompozycje smakowe. Takie skojarzenia rodzą...
Czytaj więcejCarving
Melony, arbuzy, papaja, a nawet buraki czy też jabłka mogą służyć nie tylko jako smakowita i zdrowa przekąska, ale również jako ozdoba. Jak to...
Czytaj więcejKuchnia koreańska
Pikantne smaki, dania pieczołowicie przygotowywane z dbałością o kolorystykę i estetyczny wygląd, to wizytówka kuchni koreańskiej. Zachwyca ona...
Czytaj więcej