Artykuły
Wyniki wyszukiwania
Polskie sery zagrodowe
Rzecznik i promotor lokalnych serowarów Gieno Mientkiewicz w programie "Przez dziurke od sera" odwiedza polskie gospodarstwa, w których prod...
Czytaj więcejJulia Child i jej rewolucja
„Bardzo ważne w gotowaniu jest kosztować i jeszcze raz kosztować! Są tacy, którzy nie próbują i dziwią się, że danie nie jest sm...
Czytaj więcejFoie gras
Wielbiciele tradycyjnie wytwarzanego foie gras - pasztetu z kaczych i gęsich wątróbek - twierdzą, że smaku tego specjału nie można z niczym por...
Czytaj więcejRegiony winiarskie - Europa
WŁOCHY Jeden z najstarszych krajów, w których uprawia się winorośl, gdzie winnice rozciągają się od Sycylii aż po Piemont i Lombardię...
Czytaj więcejRegiony winiarskie - świat
AUSTRALIA Uprawa i produkcja wina w Australii niezwykle prężnie się rozwija. Przeważają wypróbowane szczepy winorośli jak np. Cabernet Sauv...
Czytaj więcejJesienne produkty sezonowe
Jesień to wspaniała pora dla smakoszy produktów sezonowych. Mamy teraz prawdziwy wysyp warzyw, z których można przygotować rozmaitość po...
Czytaj więcejKuchnia turecka
Kuchnia turecka przez wielu uznawana jest za jedną z najsmaczniejszych kuchni świata. Zajmuje również wysoką pozycję jeśli chodzi o jej popular...
Czytaj więcejRodzaje chleba i historia pieczywa
Od tysięcy lat jest jednym z podstawowych produktów żywnościowych w diecie człowieka. Jest ważnym symbolem religijnym, a także elementem tradyc...
Czytaj więcejKuchnia hinduska
Indie to kolebka wielu religii, kultur i tradycji, w tym także kulinarnych. Spotkamy tu wyznawców islamu, buddyzmu, dżinizmu oraz hinduizmu - n...
Czytaj więcejKuchnia włoska - Włochy Centralne
CENTRALNE WŁOCHY W tej części Włoch kuchnia bazuje głównie na takich składnikach jak sałata, szynka, oliwki i pomidor. Jako rejon położony w s...
Czytaj więcejKuchnia włoska - Południowe Włochy
POŁUDNIOWE WŁOCHY Rejon najbardziej zróżnicowany jeśli chodzi o wpływy kuchni z innych krajów takich jak północna Afryka, Grecja...
Czytaj więcejKuchnia włoska - Północno-Wschodnie Włochy
PÓŁNOCNO - WSCHODNIE WŁOCHY Ten rejon posiada wiele cech wspólnych z południem Włoch. Jedną z nich jest zamiłowanie do owoców mo...
Czytaj więcejKuchnia włoska - Północno-Zachodnie Włochy
PÓŁNOCNO-ZACHODNIE WŁOCHY W tym regionie zauważalne są wpływy Szwajcarii i Francji, szczególnie jest to widoczne w Lombardii. Tak jak n...
Czytaj więcejKuchnia północnych Włoch
Kuchnia włoska to jedna z najpopularniejszych kuchni świata. Dzięki swej prostocie i dbałości o jakość produktów uważana jest także za jedną z...
Czytaj więcejNowoczesna kuchnia polska
Przez wieki kuchnie świata ewoluowały. Wymyślano nowe metody obróbki żywności, przygotowania i przyprawiania potraw oraz zamykania ich w interesuj...
Czytaj więcejKuchnia skandynawska
Kuchnia skandynawska to bardziej wysublimowana i unowocześniona wersja kuchni Wikingów. Zasady, które obowiązywały przed wiekami, w duże...
Czytaj więcejZawód: krytyk kulinarny
Krytyk kulinarny bądź recenzent restauracji to zawód szanowany w krajach wielkich kuchni i wielkich mistrzów, a w Polsce raczej traktowa...
Czytaj więcejŻywność lokalna kontra żywność masowa
Rewolucja przemysłowa rozpoczęta w XIX wieku miała być początkiem postępu, a także powszechnego dostępu do wszelkich dóbr, czasami aż w nadmiar...
Czytaj więcej