Artykuły

Wyniki wyszukiwania

zjawiska

Diety na wiosnę

Wiosna to czas, gdy staramy się zgubić dodatkowe kilogramy i odzyskać szczupłą sylwetkę. To doskonały moment, aby zmienić sposób odżywiania na...

Czytaj więcej
Produkty

Szampan

Zbliża się noc sylwestrowa, podczas której będziemy żegnać, mniej lub bardziej hucznie, Stary Rok oraz witać Nowy. Z pewnością nie zabraknie ws...

Czytaj więcej
Produkty

Rodzaje chleba i historia pieczywa

Od tysięcy lat jest jednym z podstawowych produktów żywnościowych w diecie człowieka. Jest ważnym symbolem religijnym, a także elementem tradyc...

Czytaj więcej
Kuchnie świata

Kuchnia indyjska

W czasach, kiedy powstawały największe starożytne cywilizacje Egiptu, Mezopotamii i Chin, na Półwyspie Indyjskim rozwijała się Kultura Indusu....

Czytaj więcej
Kuchnie świata

Kuchnia indyjska - Indie Południowe

Południe Indii oblewają wody Morza Arabskiego, Zatoki Bengalskiej i Oceanu Indyjskiego. W kuchni tego regionu dominują wiec ryby i owoce morza, a tute...

Czytaj więcej
Kuchnie świata

Kuchnia polska

Przez niemal pół wieku kuchnia polska kojarzyła się głównie z daniami serwowanymi w PRL-owskich jadłodajniach, w których najchętn...

Czytaj więcej
Kuchnie świata

Kuchnia grecka

Grecja to kraj, o niezwykle bogatej kulturze i sztuce. To co greccy klasycy stworzyli w architekturze, rzeźbie jak i literaturze miało swą kontynuację...

Czytaj więcej
Kuchnie świata

Kuchnia francuska

Czerpią z niej najlepsi kucharze świata. Przez wieki europejskie dwory sprowadzały z Francji przepisy i mistrzów kuchni, aby ci dogadzali podni...

Czytaj więcej
Kuchnie świata

Kuchnia brazylijska

Niezwykłe, niespotykane w Europie owoce, specyficzne dania będące połączeniem wpływów indiańskich, portugalskich i afrykańskich. To kwintesencj...

Czytaj więcej
zjawiska

Ginące zawody i tradycja

Garncarz, zbieracz jagód, bartnik - zawody zapomniane, ale jakże cenne ze względu na swoją historię oraz ludyczny artyzm. Na wsiach, ale r&oacu...

Czytaj więcej
zjawiska

Slow food

Slow Food to ruch, który został zapoczątkowany we Włoszech, a obecnie ma swoje przedstawicielstwa na całym świecie. Głównym jego założen...

Czytaj więcej
zjawiska

Terra Madre

W dobie wzmożonej konsumpcji, genetycznie modyfikowanej żywności oraz mody na fast foody powstała potrzeba stworzenia alternatywnego ruchu walczącego...

Czytaj więcej
zjawiska

Żywnościokilometry

Truskawki z Chin, zboże z Argentyny, soja z Brazylii… Liczba żwynościokilometrów - bo tak określa się odległość, jaką pokonuje żywność,...

Czytaj więcej
Produkty

Makarony

Historia makaronu jest długa jak spaghetti i kręta jak fusilli. Do tej pory trwa bój o to, kto i kiedy jako pierwszy przyrządził makaronowe dan...

Czytaj więcej
Produkty

Sery

Twardy pecorino, miękka mozzarella, kremowy camembert – ich nazwy i rodzaje, a także kraje i regiony, gdzie są produkowane, można wymieniać w ni...

Czytaj więcej
zjawiska

Wielkanoc w Kuchni+

Zbliża się Wielkanoc, która w tym roku przypada 22 kwietnia. Z tej okazji Kuchnia+ przygotowała programy z propozycjami potraw na świąteczne st...

Czytaj więcej
Kuchnie świata

Kuchnia wietnamska

Kuchnia wietnamska to bogactwo smaków, aromatów i kolorów. Jest uznawana za jedną z najzdrowszych kuchni świata. Spotkać w niej m...

Czytaj więcej
Produkty

Zioła i przyprawy

Wiele wojen stoczono o te wspaniałe, aromatyczne rośliny. Na przestrzeni wieków w różnych zakątkach świata odkrywano nowe gatunki zi&oac...

Czytaj więcej
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA