Anna Olson

Żurawinowe clafoutis


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Żurawinowe clafoutis
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 szklanki świeżych lub mrożonych żurawin

¼ szklanki + ½ filiżanki cukru

½ szklanki bułki tartej

½ szklanki śmietanki 30%

1 szklanka mielonych migdałów

2 jajka

1 łyżeczka skórki otartej z limonki

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

½ łyżeczki ekstraktu migdałowego

½ szklanki podgrzanego dżemu morelowego

 

 

Przygotowanie:


Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza. Wymieszać żurawiny z ¼ szklanki cukru. Do ośmiu ceramicznych foremek do zapiekania włożyć po pół szklanki żurawin i ustawić na blasze.
W blenderze zmiksować pozostałe składniki na gładką masę. Wyłożyć masę na żurawiny i zapiekać około 30-40 minut, aż przyrumienią się z wierzchu. Podawać na gorąco, posmarowane dżemem morelowym.

powrót

Podobne przepisy

Chałwa z pistacjami i wodą różaną
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Lody waniliowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.19)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Flan karmelowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Domowa chałwa
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dobre dla dzieci
Kaszubskie kugle
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Śliwki pieczone pod migdałową pierzynką
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.