James  Martin

Zupa z rzeżuchy wodnej z serem stilton


Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.7)
trudność: brak
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Zupa z rzeżuchy wodnej z serem stilton
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 ząbki czosnku

1 szalotka lub średnia cebula

1 seler naciowy

1 duży ziemniak

1/2 litra bulionu z kurczaka lub z warzyw

200g stiltona

250 ml śmietany 18-procentowej

pęczek rzeżuchy wodnej (rukwi)

sól

czarny pieprz

kilka łyżek kwaśnej gęstej śmietany

oliwa z oliwek

 

 

Przygotowanie:


Szalotkę i czosnek kroimy w cienkie plasterki, a selera i ziemniaka w drobną kostkę. Warzywa wrzucamy do gotującego się bulionu. Doprowadzamy całość do wrzenia i dodajemy pokruszony na kawałki ser. Wlewamy śmietanę, znów doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5-6 minut. Zdejmujemy garnek z palnika i wrzucamy pokrojoną rzeżuchę wodną. Całość miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Każdą porcję zupy dekorujemy 1-2 łyżkami gęstej kwaśnej śmietany i skrapiamy oliwą.

powrót

Podobne przepisy

Zupa chlebowa
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Bulion z królika z chrupiącym koprem włoskim
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa vichyssoise
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Szybka zupa rybna z warzywami, anyżem i razowymi grzankami
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 6
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa z selera z chrzanem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.