James  Martin

Zupa z rzeżuchy wodnej z serem stilton


Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.7)
trudność: brak
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Zupa z rzeżuchy wodnej z serem stilton
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 ząbki czosnku

1 szalotka lub średnia cebula

1 seler naciowy

1 duży ziemniak

1/2 litra bulionu z kurczaka lub z warzyw

200g stiltona

250 ml śmietany 18-procentowej

pęczek rzeżuchy wodnej (rukwi)

sól

czarny pieprz

kilka łyżek kwaśnej gęstej śmietany

oliwa z oliwek

 

 

Przygotowanie:


Szalotkę i czosnek kroimy w cienkie plasterki, a selera i ziemniaka w drobną kostkę. Warzywa wrzucamy do gotującego się bulionu. Doprowadzamy całość do wrzenia i dodajemy pokruszony na kawałki ser. Wlewamy śmietanę, znów doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5-6 minut. Zdejmujemy garnek z palnika i wrzucamy pokrojoną rzeżuchę wodną. Całość miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Każdą porcję zupy dekorujemy 1-2 łyżkami gęstej kwaśnej śmietany i skrapiamy oliwą.

powrót

Podobne przepisy

Ekspressowa zupa z tofu
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Zupa miso
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 48)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Czarna zupa śródziemnomorska
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Rosół z gęsi z makaronem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy, Dania z gęsiny
kuchnia świata: Kuchnia polska
Fakes (grecka zupa z soczewicy)
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia grecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.