Tobie  Puttock

Zupa z owoców morza


Przepis z programu Tobie i Matt (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Zupa z owoców morza
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 garść zamkniętych małży

umytych w zimnej wodzie

1 garść oczyszczonych omułków

1 średni kalmar

oczyszczony i pokrojony na krążki o grubości 5 mm

200 g żabnicy lub innej morskiej ryby o zwartym mięsie

4 duże krewetki

bez pancerzy i wnętrzności

2 oczyszczone niewielkie kraby

6 pomidorów

2 ząbki czosnku

obrane i pokrojone w drobne plasterki

1 pęczek umytej natki pietruszki – łodyżki drobno

a liście grubo posiekane

3 filety anchois

1 czerwona chili

pokrojona w plasterki

oliwa extra vergine

½ kieliszka Chardonnay lub innego białego wina

 

 

Przygotowanie:


Zanurz pomidory w osolonym wrzątku na pół minuty, wyjmij i polej zimną wodą. Usuń palcami skórkę oraz pestki i zachowaj miąższ. Podsmaż czosnek, łodygi natki pietruszki, anchois oraz chili na małej ilości oliwy na średnim ogniu w odpowiednio dużym garnku, który pomieści wszystkie składniki. Po ok. 2 minutach dodaj kraby i miąższ pomidorów, przykryj garnek pokrywką na następne 2 minuty. Dodaj rybę, małże, omułki oraz mięso kalmara i ponownie przykryj garnek. Po minucie wlej wino, gotuj kilka minut, zdejmij garnek z ognia, odstaw na ok. 5 minut i na koniec posyp pozostałą natką pietruszki.
Podawaj na stół w garnku lub w dużej misce z chrupiącym chlebem albo grzankami.

powrót

Podobne przepisy

Krem z pasternaku
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie
Krem z zielonego groszku i szpinaku
Przepis z programu Dietosfera (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna
Zupa cebulowa z białym winem
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska, Kuchnia koszerna
Krem z borowików z płatkami czosnku
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy na Boże Narodzenie
Zupa z karpia z rodzynkami
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.