Emeril Lagasse

Zupa z czerwonej fasolki


Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia kreolska

Zupa z czerwonej fasolki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 łyżki oleju roślinnego

1 1/2 szklanki posiekanej cebuli

1/2 szklanki posiekanego selera

1/2 szklanki posiekanej papryki

1 łyżeczka soli

1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego

1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

4 liście laurowe

2 litry bulionu drobiowego lub wołowego

4 szklanki zmielonej ugotowanej czerwonej fasolki

1/4 szklanki wytrawnego sherry

1/2 szklanki posiekanej dymki

1/4 szklanki posiekanej świeżej natki pietruszki

1/2 łyżeczki pikantnego sosu (najlepszy byłby Tabasco)

 

 

Przygotowanie:


Podgrzej olej w dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj cebulę, seler, paprykę, sól, pieprz, pieprz kajeński i liście laurowe. Gotuj, często mieszając przez ok. 5 minut lub do momentu, w którym warzywa się podduszą. Dodaj bulion i fasolkę, a następnie dobrze wymieszaj. Zmniejsz gaz. Zupa powinna się teraz gotować na wolnym ogniu bez przykrywki przez około 2 godziny lub do momentu, w którym osiągnie kremową konsystencję.

powrót

Podobne przepisy

Chłodnik pikantny
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kartoflanka na wodzie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zupa śledziowa z orzechami i jabłkiem na zimno
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Śledzie
Czysta zupa grzybowa
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa krem z pietruszki z kotlecikami z kurczaka
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy, Dania dietetyczne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.