Delia  Smith

Zupa na zimno z migdałów i czosnku


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Zupa na zimno z migdałów i czosnku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

20 dag migdałów ze skórką

200 ml oliwy z oliwek

3 ząbki czosnku

350 ml wody

ocet z sherry

 

 

Przygotowanie:


Zblanszowane, obrane migdały wrzucamy do blendera, dodajemy obrany czosnek, wlewamy oliwę. Miksujemy, a następnie powoli wlewamy wodę. Dodajemy ocet. Zupę doprawiamy do smaku, przelewamy do wazy i mocno chłodzimy – najlepiej wstawić ją do lodówki na noc, co najmniej na 6 godzin. Zupa jest najlepsza po paru dniach. Podajemy ją z kostkami lodu, przybraną tradycyjnie – bardzo cienkimi plasterkami jabłka ze skórką oraz połówkami ciemnych winogron bez pestek.

powrót

Podobne przepisy

Krem z buraków - Monika Błotnicka
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Szczawiowa
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa-krem z awokado
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Lekka zupa z grzybami shiitake
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Bulion z królika z chrupiącym koprem włoskim
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa z kurczaka (halmeoni)
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.