Sophie Grigson

Zupa czosnkowa Antoniego Carluccia


Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Zupa czosnkowa Antoniego Carluccia
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

10 ząbków czosnku

1 litr bulionu

6 jajek

6 łyżek tłustej śmietany

sól

pieprz

4 kromki pszennej bułki

oliwa z pierwszego tłoczenia

1 ząbek czosnku

4 łyżki drobno startego parmezanu

drobno posiekany szczypiorek

 

 

Przygotowanie:


Czosnek pokroić na cienkie plasterki i wrzucić do wrzącego bulionu. Wbić jajka do miski i ubić widelcem. Dodać do jajek śmietanę, sól i pieprz do smaku i dokładnie wymieszać. Po 3 minutach gotowania czosnku wlać jajeczną mieszaninę do bulionu, cały czas mieszając widelcem. Kromki bułki opiec na suchej patelni, natrzeć przekrojonym ząbkiem czosnku i posmarować odrobiną oliwy. Podawać zupę w głębokich talerzach z 1 łyżką parmezanu i zanurzoną kromką bułki. Każdą porcję posypać odrobiną szczypiorku.

powrót

Podobne przepisy

Zupa rybna z owocami morza
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy, Dania na karnawał i imprezę
Jesienny krem z topinamburu
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zimna zupa melonowa
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa warzywna z makaronem sojowym
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dobre dla dzieci
Zupa rybna
Przepis z programu Jakubiak w sezonie: Wigilia
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
Zupa jarzynowa z czerwoną soczewicą
Jola Słoma
Przepis z programu Zimowe ATELIER SMAKU (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.