Sophie Grigson

Zupa czosnkowa Antoniego Carluccia


Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Zupa czosnkowa Antoniego Carluccia
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

10 ząbków czosnku

1 litr bulionu

6 jajek

6 łyżek tłustej śmietany

sól

pieprz

4 kromki pszennej bułki

oliwa z pierwszego tłoczenia

1 ząbek czosnku

4 łyżki drobno startego parmezanu

drobno posiekany szczypiorek

 

 

Przygotowanie:


Czosnek pokroić na cienkie plasterki i wrzucić do wrzącego bulionu. Wbić jajka do miski i ubić widelcem. Dodać do jajek śmietanę, sól i pieprz do smaku i dokładnie wymieszać. Po 3 minutach gotowania czosnku wlać jajeczną mieszaninę do bulionu, cały czas mieszając widelcem. Kromki bułki opiec na suchej patelni, natrzeć przekrojonym ząbkiem czosnku i posmarować odrobiną oliwy. Podawać zupę w głębokich talerzach z 1 łyżką parmezanu i zanurzoną kromką bułki. Każdą porcję posypać odrobiną szczypiorku.

powrót

Podobne przepisy

Zupa jarzynowa z czerwoną soczewicą
Jola Słoma
Przepis z programu Zimowe ATELIER SMAKU (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
Zupa ogórkowa z mlekiem kokosowym
Jola Słoma
Przepis z programu Zimowe ATELIER SMAKU (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
Włoska zupa z oliwkami i makaronem
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dobre dla dzieci
Prosta zupa kalafiorowo-brokułowa
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa cebulowa z białym winem
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska, Kuchnia koszerna
Zupa-krem z surowych warzyw
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.