Delia  Smith

Ziemniaczano-krabowe placuszki rosti


Przepis z programu Delia na lato (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Ziemniaczano-krabowe placuszki rosti
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

20 dag mięsa z krabów

łyżka soku z limonki

łyżeczka otartej skórki z limonki

2 dymki

drobniutko posiekane razem z zielonymi częściami

łyżka świeżej

posiekanej kolendry lub natki

łyżka kaparów

15 dag twardych

woskowych ziemniaków

 

 

Przygotowanie:


Do mięsa krabów dodajemy sok i skórkę z limonki, dymkę, zioła i kapary. Ziemniaki gotujemy w mundurkach przez 10 minut, po czym studzimy, obieramy i trzemy na grubej tarce do jarzyn na długie pasemka. Dodajemy do mięsa i wszystko razem delikatnie mieszamy widelcem. Doprawiamy kilkoma szczyptami pieprzu kajeńskiego, aby potrawa była pikantniejsza, oraz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mieszankę dzielimy na 8 porcji – po mniej więcej kopiastej łyżce – i ręcznie formujemy placuszki, mocno je ugniatając, by się rozpadły w czasie smażenia. Gotowe placuszki układamy na talerzu, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na minimum dwie godziny, by stężały.
Smażymy je na bardzo gorącym tłuszczu przez 3 minuty. Gdy się przyrumienią – zmniejszamy ogień i smażymy kolejne 3 minuty na drugiej stronie.

powrót

Podobne przepisy

Tatar z tuńczyka i awokado
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Sałatka z ogórków na słodko
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Sezamowy lawasz
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Prażona kukurydza po francusku
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ziemniaki puree
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.