Jacques Reymond

Wieprzowina „jerk”


Przepis z programu Tajemnice domowych przepisów (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia karaibska, Kuchnia jamajska

Wieprzowina „jerk”
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 posiekane cebule

8-10 dymek

posiekanych

6 małych posiekanych chili

mały kawałek imbiru

drobno posiekany

3 ząbki czosnku

pokrojone na plasterki

60-90 g ziela angielskiego

2 listki laurowe

sól i czarny pieprz

3 gałązki tymianku

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki świeżego soku z limonki

sok z 1 limonki

2-3 kg giczy wieprzowej

sól

dodatkowy sok z limonki

dodatkowa oliwa z oliwek

2 duże łyżki ziaren ziela angielskiego do wrzucenia do ognia

 

 

Przygotowanie:


W blenderze zmiksować cebulę, dymki, imbir, czosnek, ziele angielskie, listki laurowe, sól i pieprz, tymianek, oliwę i sok z limonki na gęstą pastę. Opłukać mięso wodą z sokiem z 1 limonki, osuszyć. Ponacinać skórę na giczy, posypać solą na całej powierzchni, również w nacięciach. Posmarować pastą jerk, wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Piec na rożnie 4-5 godzin, lub powoli grillować na wolnym ogniu przez 2 godziny, potem na silnym ogniu przez następną godzinę, przekręcając na drugą stronę co najmniej co godzinę. Można też upiec mięso w piekarniku: 3 godziny w 160 stopniach C, 1 godzinę w 180 stopniach C, przekręcając co godzinę. Mięso musi być dobrze wypieczone, nie może być krwiste. Dodać dodatkowy sok z limonki i trochę oliwy z oliwek do pozostałej marynaty, polać nią mięso w trakcie pieczenia. Pod koniec pieczenia wrzucić ziele angielskie na ogień. Dzięki temu potrawa zyska wspaniały aromat!

powrót

Podobne przepisy

Stek z pieprzem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Wołowina z woka z liśćmi la lot
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Warzywny stir-fry
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Taco z kurczakiem
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.