Sophie Grigson

Wątróbka po albańsku


Przepis z programu Mięsne dania Sophie (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Wątróbka po albańsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 jagnięca wątroba

1 szklanka mąki

1/2 szklanki papryki w proszku

oliwa

1 cebula

pokrojona na cienkie plasterki

garść liści mięty

250g greckiego jogurtu

 

 

Przygotowanie:


Pokrój oczyszczoną wątrobę w paski o szerokości półtora centymetra. Zmieszaj mąkę z papryką. Rozgrzej oliwę na dużym ogniu. Obtaczaj kawałki wątroby w mące z papryką i kładź na gorącą oliwę. Smaż 1-2 min i odkładaj na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Zrumień cebulkę na oliwie. Ułóż na talerzu kawałki wątróbki, a na wierzch nałóż kilka łyżek jogurtu, usmażoną cebulkę i posyp listkami mięty. Podawaj ze świeżym pieczywem i sałatką z pomidorów i oliwek.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.