Sophie Grigson

Warzywna korma


Przepis z programu Gotuj zieleninę z Sophie (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Warzywna korma
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 cebula

posiekana

3 łyżki oleju roślinnego

1 łyżeczka kurkumy

1 płaska łyżeczka mielonego kminu rzymskiego

1 łyżeczka mielonego ziarna kolendry

1 łyżeczka mielonego cynamonu

3 cm kłącza świeżego imbiru

obranego i drobno posiekanego albo utartego

1 ząbek czosnku

drobno posiekany

1 zielona chili bez pestek

drobno posiekana

6 łyżek tłustego gęstego jogurtu naturalnego

½ szklanki wody

150 g zmielonych migdałów bez skórki

sól

2 duże marchewki

obrane

przekrojone wzdłuż na pół i pokrojone na dość grube plasterki

1 pietruszka

przekrojona wzdłuż i pokrojona na dość grube plasterki

½ niedużego kalafiora

podzielonego na drobne różyczki

1 garść posiekanej natki pietruszki albo kolendry

 

 

Przygotowanie:


Na sporym ogniu, stale mieszając, podsmaż cebulę na oleju, aż zrobi się chrupka i brązowa. Dodaj kurkumę, kmin rzymski, kolendrę i cynamon. Podsmażaj dalej i dodaj imbir, chili i czosnek. Zmniejsz ogień i mieszaj przez minutę, aż aromaty zaczną się łączyć i uwalniać. Dodawaj jogurt po 1 łyżce i mieszaj, żeby nie przywierał do dna. Dodaj zmielone migdały. Gotuj na wolnym ogniu przez minutę, mieszając. Dolej wodę, zamieszaj i wsyp 1- 2 szczypty soli. Dodaj warzywa, zamieszaj, przykryj garnek i gotuj na bardzo małym ogniu przez ok. 20 minut, aż warzywa zmiękną. Na koniec posyp kormę natką pietruszki albo kolendrą. Podawaj z ryżem.

powrót

skomentuj przepis

#oko

15.04.2012 17:24


warszawa

CYTUJ

rewelacja

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.