Delia  Smith

Warzywa pieczone w piekarniku


Przepis z programu Delia na lato (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Warzywa pieczone w piekarniku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

½ kilo małych pomidorków

duża cebula

1 czerwona i 1 żółta papryka

2 średnie cukinie

bakłażan

2 duże ząbki czosnku

2 łyżki bazylii

3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:


Warzywa (z wyjątkiem pomidorów) kroimy na duże kawałki, cukinie i bakłażan posypujemy solą i umieszczamy w durszlaku pod obciążeniem, aby wyciekł z nich nadmiar gorzkawego soku. Po osączeniu kawałki warzyw musimy wysuszyć w ściereczce. Warzywa doprawiamy posiekanym czosnkiem i rozdrobnionymi liśćmi bazylii. Polewamy oliwą, wszystko razem staranie mieszamy, a następnie wykładamy na płaską blachę do pieczenia. Jarzyny posypujemy świeżo zmielonym pieprzem oraz solą i wstawiamy do maksymalnie rozgrzanego piekarnika.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.