Delia  Smith

Warzywa pieczone w piekarniku


Przepis z programu Delia na lato (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Warzywa pieczone w piekarniku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

½ kilo małych pomidorków

duża cebula

1 czerwona i 1 żółta papryka

2 średnie cukinie

bakłażan

2 duże ząbki czosnku

2 łyżki bazylii

3 łyżki oliwy z oliwek

 

 

Przygotowanie:


Warzywa (z wyjątkiem pomidorów) kroimy na duże kawałki, cukinie i bakłażan posypujemy solą i umieszczamy w durszlaku pod obciążeniem, aby wyciekł z nich nadmiar gorzkawego soku. Po osączeniu kawałki warzyw musimy wysuszyć w ściereczce. Warzywa doprawiamy posiekanym czosnkiem i rozdrobnionymi liśćmi bazylii. Polewamy oliwą, wszystko razem staranie mieszamy, a następnie wykładamy na płaską blachę do pieczenia. Jarzyny posypujemy świeżo zmielonym pieprzem oraz solą i wstawiamy do maksymalnie rozgrzanego piekarnika.

powrót

Podobne przepisy

Brzoskwinie pieczone w winie marsala
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Lasagne al forno
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
(odc.05)nietypowe tiramisu
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Owoce gotowane w winie chianti
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Aglio olio e peperoncino
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.