MENU
Przepisy Świąteczne

przepisy z programów >>

Warzywa pieczone w piekarniku

Przepis z programu Delia na lato (odc.9)

trudność: łatwe

rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki

składniki i przygotowanie:


Składniki
½ kilo małych pomidorków
duża cebula
1 czerwona i 1 żółta papryka
2 średnie cukinie
bakłażan
2 duże ząbki czosnku
2 łyżki bazylii
3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie
Warzywa (z wyjątkiem pomidorów) kroimy na duże kawałki, cukinie i bakłażan posypujemy solą i umieszczamy w durszlaku pod obciążeniem, aby wyciekł z nich nadmiar gorzkawego soku. Po osączeniu kawałki warzyw musimy wysuszyć w ściereczce. Warzywa doprawiamy posiekanym czosnkiem i rozdrobnionymi liśćmi bazylii. Polewamy oliwą, wszystko razem staranie mieszamy, a następnie wykładamy na płaską blachę do pieczenia. Jarzyny posypujemy świeżo zmielonym pieprzem oraz solą i wstawiamy do maksymalnie rozgrzanego piekarnika.

© Delia Smith

skomentuj przepis >>