Delia  Smith

Warzywa pieczone w piekarniku

Delia Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Warzywa pieczone w piekarniku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:


½ kilo małych pomidorków
duża cebula
1 czerwona i 1 żółta papryka
2 średnie cukinie
bakłażan
2 duże ząbki czosnku
2 łyżki bazylii
3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Warzywa (z wyjątkiem pomidorów) kroimy na duże kawałki, cukinie i bakłażan posypujemy solą i umieszczamy w durszlaku pod obciążeniem, aby wyciekł z nich nadmiar gorzkawego soku. Po osączeniu kawałki warzyw musimy wysuszyć w ściereczce. Warzywa doprawiamy posiekanym czosnkiem i rozdrobnionymi liśćmi bazylii. Polewamy oliwą, wszystko razem staranie mieszamy, a następnie wykładamy na płaską blachę do pieczenia. Jarzyny posypujemy świeżo zmielonym pieprzem oraz solą i wstawiamy do maksymalnie rozgrzanego piekarnika.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.