Delia  Smith

Tortilla, czyli hiszpański omlet


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith odc. 2
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Tortilla, czyli hiszpański omlet
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

30 dag obranych i pokrojonych w plastry ziemniaków

1 średnia cebula pokrojona w cienkie półplasterki

5 lekko roztrzepanych i doprawionych solą oraz pieprzem jajek

 

 

Przygotowanie:


Ziemniaki z cebulą wrzucamy na gorący olej, podsmażamy, poczym zmniejszamy ogień i dusimy około 25 minut, aż ziemniaki zmiękną. Następnie wrzucamy je do jajek, dokładnie mieszamy i wszystko razem wlewamy na gorący tłuszcz. Zmniejszamy ogień do minimum i dusimy potrawę przez 25 minut. Potrząsamy patelnią, by zobaczyć, czy na powierzchni dania nie pozostały płynne jajka. Przykładamy przykrywkę do omletu, obracamy patelnię do góry nogami, po czym ostrożnie z powrotem go na nią zsuwamy. Smażymy jeszcze przez 2 minuty, zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 5 minut, by trochę stężał. Kroimy na trójkąty i podajemy z sałatą, dobrym chlebem i szklaneczką wina.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.