James  Martin

Tortellini z borowikami


Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Tortellini z borowikami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 opakowanie (250 g) pierożków tortellini z ricottą lub mięsem

50g suszonych borowików (100g świeżych lub mrożonych)

2 szalotki lub 1 średnia cebula

1 ząbek czosnku

2 łyżki masła

2 łyżki brandy

1 kieliszek (100 ml) słodkiego białego wina

250 ml gęstej śmietany

sól

pieprz

1 łyżka posiekanej pietruszki

tarty parmezan

 

 

Przygotowanie:


Grzyby zalewamy wrzątkiem i moczymy. (Uwaga! James używa grzybów pokrojonych na cieniutkie plasterki i dlatego może przygotować sos w 5 minut. W Polsce suszone grzyby są zazwyczaj grubo krojone – trzeba je dłużej moczyć i dłużej dusić). Szalotkę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na maśle. Zmniejszamy ogień, wrzucamy grzyby i mieszamy. Polewamy je brandy i podpalamy (flambirujemy). Kiedy alkohol się wypali, dolewamy do grzybów białe wino i mieszamy. Następnie dodajemy śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec posypujemy natką i mieszamy.
Tortellini gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i po odcedzeniu polewamy sosem, mieszamy i posypujemy parmezanem.

powrót

Podobne przepisy

Pierożki z ciasta filo
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Pierogi na słodko - Aniela Redelbach
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pielmieni
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska
Pieczone pierożki z bryndzą
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

#XZzEjryxVmttxFpHh

09.01.2012 10:13


CYTUJ

Great cmomon sense here. Wish I'd thought of that.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.