Anna Olson

Tort kawowo-czekoladowy


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Tort kawowo-czekoladowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

400 g posiekanej gorzkiej czekolady

1 1/3 szklanki śmietany kremówki

150 g masła + 1 łyżka do wysmarowania formy

6 jaj

1 szklanka cukru

100 ml espresso

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 100º C. Wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia dno i ścianki tortownicy o średnicy 25 cm. Włożyć posiekaną czekoladę do dużej miski. Podgrzać śmietanę z masłem, nie doprowadzając do wrzenia. Zalać czekoladę gorącą śmietaną i odstawić na 1 minutę. Wymieszać mikserem. Za pomocą trzepaczki wymieszać w drugiej misce jajka, cukier oraz espresso i połączyć z czekoladową mieszaniną. Wymieszać składniki mikserem na wolnych obrotach, aż do samego dna naczynia. Przelać masę do przygotowanej formy i piec 2,5 do 3 godzin, aż tort zestali się przy ściankach tortownicy, a pośrodku będzie jeszcze dość miękki. Nie wyjmując tortu z formy, ostudzić go do temperatury pokojowej. Wstawić na noc do lodówki przed pokrojeniem na porcje. Kroić gorącym, suchym nożem.

powrót

Podobne przepisy

Biszkopt z kremem ze świeżych cytryn
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.12)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta śliwkowa
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Napoleonka
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.