Kylie Kwong

Tofu smażone z warzywami


Przepis z programu Kylie Kwong - czysta magia (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Tofu smażone z warzywami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 mała marchewka

1 średnia cukinia

½ czerwonej papryki

2 łyżki oleju z fistaszków

200 g tofu z przyprawą „5 smaków”

1 średnia czerwona cebula

pokrojona w plasterki

1 łyżka imbiru

posiekanego „na zapałkę”

¼ filiżanki wina shaoxing lub wytrawnej sherry (1 filiżanka = 250 ml)

2 łyżeczki cukru

2 łyżeczki jasnego sosu sojowego

2 łyżeczki octu słodowego

1 łyżeczka sosu ostrygowego

½ łyżeczki oleju sezamowego

1 filiżanka dymki

posiekanej wzdłuż

 

 

Przygotowanie:


Marchewkę i cukinię przekroić wzdłuż na pół, następnie pokroić w plasterki po skosie. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Rozgrzać olej w woku. Wrzucić marchewkę, tofu, cebulę i imbir, smażyć, mieszając przez minutę. Wlać wino, dodać cukinię, paprykę i cukier i smażyć, mieszając, przez kolejną minutę. Wlać sos sojowy, ocet, sos ostrygowy i olej sezamowy i smażyć przez kolejną minutę. Wsypać dymkę, smażyć 10 sekund i zdjąć z ognia. Przełożyć do miseczek i natychmiast podawać.

powrót

Podobne przepisy

Placki cytrusowe
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Obazda
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.