Curtis Stone

Tażin z koziego mięsa z daktylami i migdałami


Przepis z programu Surfing po menu 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Tażin z koziego mięsa z daktylami i migdałami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 pęczek kolendry (osobno listki i korzonki)

1 ząbek czosnku

szczypta szafranu

½ łyżeczki kurkumy w proszku

1 łyżeczka mielonego kminu

1 łyżeczka mielonego imbiru

½ łyżeczki białego pieprzu

sól morska

750 ml wody

sok z 1 cytryny

600 g łopatki z kozy lub baraniej

pokrojonej w 3 centymetrową kostkę

1 średnia marchewka

pokrojona w 1,5 centymetrową kostkę

1 średnia czerwona cebula przecięta na pół i pokrojona w podłużne paseczki

125 g daktyli “Medjool” (duże

słodkie

miękkie daktyle) bez pestek

3 łyżki oleju arganowego lub arachidowego

1 laska cynamonu

½ szklanki pokruszonych i podprażonych migdałów

 

 

Przygotowanie:


Utłuc w moździerzu korzonki kolendry, czosnek, szafran, kurkumę, kmin, imbir i biały pieprz z odrobiną soli. Dodać wodę i sok z cytryny. Mięso, marchew, cebulę i daktyle włożyć do miski i zalać mieszanką. Marynować przez 30 minut. Postawić tażin albo inne żaroodporne naczynie z pokrywką na małym ogniu. Dodać olej, mięso z marynatą oraz laskę cynamonu. Zakryć i dusić przez 1½ – 2 godziny, sprawdzając czy nie należy dodać wody. Podprażyć migdały na patelni, aż nabiorą złotej barwy. Posiekać pozostałe listki kolendry. Udekorować tażin migdałami, kolendrą i skropić lekko olejem.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.