Curtis Stone

Tatar z tuńczyka po nicejsku


Przepis z programu Surfing po menu 2 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Tatar z tuńczyka po nicejsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

300 g tuńczyka bardzo dobrej jakości (jak na sushi) pokrojonego w 5 mm kostkę

50 g zielonej fasolki

zblanszowanej i pokrojonej na 5 mm kawałki

pół ziemniaka

ugotowanego i pokrojonego w kosteczkę

1 posiekana szalotka

1 łyżeczka pączków kaparów ( jeśli są solone

należy wymoczyć je w zimnej wodzie przez 30 minut i starannie odsączyć)

sól i świeżo zmielony pieprz

60 g małych

czarnych

oliwek nicejskich

2 łyżki oliwy extra virgin

1 łyżeczka świeżo posiekanego szczypiorku

4 kawałki limonki

do dekoracji

 

 

Przygotowanie:


Wymieszać oliwę i szczypiorek w miseczce. Odstawić. Włożyć do większej miski tuńczyka, fasolkę, ziemniaka, szalotkę i kapary. Doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać. Na talerzu ułożyć okrągłą foremkę do wycinania ciastek, o średnicy ok. 9 cm. Czwartą część mieszanki nałożyć łyżką do foremki i docisnąć. Delikatnie podnieść foremkę i powtórzyć czynność na pozostałych talerzach.
Rozrzucić dookoła oliwki, skropić oliwą i posypać szczypiorkiem. Podawać udekorowane cząstkami limonki.

powrót

Podobne przepisy

Grillowana makrela z warzywnym wrapem
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska
Kasza manna na mleku
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Gulasz z owoców morza z anyżem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Smażona ryba z sałatką colesław
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Oscypek z ziemniakami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni Slow food (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.