Kuchnia+ Food Film Fest 6.

przepisy z programów >>

Tatar z tuńczyka po nicejsku

Przepis z programu Surfing po menu 2 (odc.6)

trudność: łatwe

rodzaj dania: Dania z ryb Dania z ryb, Przekąski Przekąski

składniki i przygotowanie:


Składniki
300 g tuńczyka bardzo dobrej jakości (jak na sushi) pokrojonego w 5 mm kostkę
50 g zielonej fasolki, zblanszowanej i pokrojonej na 5 mm kawałki
pół ziemniaka, ugotowanego i pokrojonego w kosteczkę
1 posiekana szalotka
1 łyżeczka pączków kaparów ( jeśli są solone, należy wymoczyć je w zimnej wodzie przez 30 minut i starannie odsączyć)
sól i świeżo zmielony pieprz
60 g małych, czarnych, oliwek nicejskich
2 łyżki oliwy extra virgin
1 łyżeczka świeżo posiekanego szczypiorku
4 kawałki limonki, do dekoracji

Przygotowanie
Wymieszać oliwę i szczypiorek w miseczce. Odstawić. Włożyć do większej miski tuńczyka, fasolkę, ziemniaka, szalotkę i kapary. Doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać. Na talerzu ułożyć okrągłą foremkę do wycinania ciastek, o średnicy ok. 9 cm. Czwartą część mieszanki nałożyć łyżką do foremki i docisnąć. Delikatnie podnieść foremkę i powtórzyć czynność na pozostałych talerzach.
Rozrzucić dookoła oliwki, skropić oliwą i posypać szczypiorkiem. Podawać udekorowane cząstkami limonki.

© Curtis Stone i Ben O'Donoghue

skomentuj przepis >>