Curtis Stone

Tatar z tuńczyka po nicejsku

Curtis Stone
Przepis z programu Surfing po menu 2 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Tatar z tuńczyka po nicejsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:


300 g tuńczyka bardzo dobrej jakości (jak na sushi) pokrojonego w 5 mm kostkę
50 g zielonej fasolki
zblanszowanej i pokrojonej na 5 mm kawałki
pół ziemniaka
ugotowanego i pokrojonego w kosteczkę
1 posiekana szalotka
1 łyżeczka pączków kaparów ( jeśli są solone
należy wymoczyć je w zimnej wodzie przez 30 minut i starannie odsączyć)
sól i świeżo zmielony pieprz
60 g małych
czarnych
oliwek nicejskich
2 łyżki oliwy extra virgin
1 łyżeczka świeżo posiekanego szczypiorku
4 kawałki limonki
do dekoracji

Przygotowanie:


Wymieszać oliwę i szczypiorek w miseczce. Odstawić. Włożyć do większej miski tuńczyka, fasolkę, ziemniaka, szalotkę i kapary. Doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać. Na talerzu ułożyć okrągłą foremkę do wycinania ciastek, o średnicy ok. 9 cm. Czwartą część mieszanki nałożyć łyżką do foremki i docisnąć. Delikatnie podnieść foremkę i powtórzyć czynność na pozostałych talerzach.
Rozrzucić dookoła oliwki, skropić oliwą i posypać szczypiorkiem. Podawać udekorowane cząstkami limonki.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.