Curtis Stone

Tatar z tuńczyka po nicejsku


Przepis z programu Surfing po menu 2 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Tatar z tuńczyka po nicejsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

300 g tuńczyka bardzo dobrej jakości (jak na sushi) pokrojonego w 5 mm kostkę

50 g zielonej fasolki

zblanszowanej i pokrojonej na 5 mm kawałki

pół ziemniaka

ugotowanego i pokrojonego w kosteczkę

1 posiekana szalotka

1 łyżeczka pączków kaparów ( jeśli są solone

należy wymoczyć je w zimnej wodzie przez 30 minut i starannie odsączyć)

sól i świeżo zmielony pieprz

60 g małych

czarnych

oliwek nicejskich

2 łyżki oliwy extra virgin

1 łyżeczka świeżo posiekanego szczypiorku

4 kawałki limonki

do dekoracji

Przygotowanie:


Wymieszać oliwę i szczypiorek w miseczce. Odstawić. Włożyć do większej miski tuńczyka, fasolkę, ziemniaka, szalotkę i kapary. Doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać. Na talerzu ułożyć okrągłą foremkę do wycinania ciastek, o średnicy ok. 9 cm. Czwartą część mieszanki nałożyć łyżką do foremki i docisnąć. Delikatnie podnieść foremkę i powtórzyć czynność na pozostałych talerzach.
Rozrzucić dookoła oliwki, skropić oliwą i posypać szczypiorkiem. Podawać udekorowane cząstkami limonki.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.