Bill Granger

Tarta z wiśniami


Przepis z programu Kuchnia Billa Długie upalne dni (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Tarta z wiśniami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

gotowe ciasto francuskie

¾ filiżanki mielonych migdałów

75g masła

1/3 filiżanki cukru pudru

ekstrakt waniliowy

2 jajka

1 żółtko

wydrylowane i przepołowione wiśnie

 

 

Przygotowanie:


Płaty ciasta ułożyć na płaskiej blasze, aby się rozmroziło. W tym czasie przygotować nadzienie. Do miski wsypać migdały i włożyć miękkie masło oraz cukier i esencję waniliową. Wymieszać, dodać dwa żółtka i mieszać do momentu, aż masa stanie się puszysta. Ostrym nożem odciąć paski szerokości kilku milimetrów od krawędzi ciasta. Następnie w odległości 2-3 cm od krawędzi wykonać nacięcia (uważając by nie przeciąć ciasta), dzięki czemu brzegi ciasta podczas pieczenia podniosą się i nie pozwolą nadzieniu spłynąć. Środek ponakłuwać widelcem. Posmarować ciasto żółtkiem za pomocą pędzelka. Na środku ułożyć nadzienie, tak by nie wykraczało poza linię nacięć. Nie rozsmarowywać go zbyt dokładnie; podczas pieczenia samo rozpłynie się po cieście. Na nadzieniu układać wiśnie. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 225 stopni. Piec 25 minut. Po 15 minutach sprawdzić, czy ciasto nie przypieka się zbyt szybko. W takim wypadku obniżyć temperaturę do 180 stopni.

powrót

Podobne przepisy

Torciki czekoladowe - Marieta Marecka
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Szarlotka
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Chleb dyniowo-imbirowy
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Różane pączki ze słodkim jogurtem
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.15)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Beza Pavlowa z owocami leśnymi
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Bezy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.