James  Martin

Szparagi z rusztu


Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Szparagi z rusztu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

ok. 40 szparagi (8-10 szparagów na osobę)

2 łyżki oliwy z oliwek

sól

czarny pieprz

2 czerwone papryki

8 łyżek stopionego masła

 

 

Przygotowanie:


Szparagi obieramy i odcinamy twarde końce. Wkładamy do osolonej wrzącej wody i obgotowujemy 2-3 minuty (blanszujemy). Wyciągamy i natychmiast zanurzamy w bardzo zimnej wodzie (zachowają kolor i się nie rozpadną), a następnie przekładamy na talerz i odstawiamy na godzinę, półtorej. Potem polewamy je oliwą, solimy, doprawimy pieprzem i kładziemy na rozgrzaną patelnię grillową. Kroimy paprykę wzdłuż na pół, usuwamy nasiona i szypułkę. Kładziemy na blachę skórką do góry i skrapiamy oliwą. Pieczemy ok. 10 minut w rozgrzanym do 190°C piekarniku (aż skórka zacznie brązowieć). Po wyjęciu papryki z piekarnika okrywamy ją szczelnie folią spożywczą lub plastikową torebką (dzięki temu skórka sama zacznie odchodzić). Po 5 minutach możemy zdjąć skórkę. Szparagi razem z papryką układamy na talerzach i polewamy stopionym masłem.

powrót

Podobne przepisy

Kukurydziana szarlotka
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Sałatka z zielonej papai
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Zalewajka
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Wegetariańska kaczka z jabłkami
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i gorgonzolą
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Warzywa w sosie sezamowym
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU na parze (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.