Delia  Smith

Suflet czekoladowy


Przepis z programu Delia na zimę (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Suflet czekoladowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

11 dag masła

20 dag czekolady o jak najwyższej zawartości miazgi kakaowej

1 łyżka stołowa Armaniaku

35 dag suszonych śliwek

150 ml wody

150 ml Armaniaku

4 jajka

żółtka oddzielone od białka

11 dag drobnego cukru

 

 

Przygotowanie:


Do garnka wlewamy trochę wody, powoli zagotowujemy, na garnku stawiamy miskę, do której wrzucamy masło i połamaną czekoladę. Po 10 minutach, gdy jest już płynna, dodajemy łyżkę Armaniaku. Śliwki wrzucamy do 150 ml wody, zagotowujemy, a następnie zalewamy na noc 150 ml Armaniaku. Do miski wbijamy żółtka, wsypujemy cukier i ubijamy na jasną, gęstą, puszystą masę. Łączymy ją z roztopioną czekoladą. Dodajemy 18 przekrojonych na pół śliwek. Mieszamy.
Ubijamy miękką pianę z białek i mieszamy z koglem-moglem – najpierw jedną łyżkę, aby masę rozrzedzić, a następnie resztę. Dwudziestocentymetrową tortownicę wykładamy pergaminem, wygarniamy do niej masę i pieczemy 30 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
Podajemy z sosem śliwkowym.

powrót

Podobne przepisy

Tarta jabłkowa z lodami
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasteczka cytrynowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.24)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Biscotti pomarańczowo - migdałowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Migdały (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Bezy z brzoskwiniami w syropie i lodami
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Babeczki orzechowe z kremem cynamonowym
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Orzechy pekan (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.