Donna Dooher

Strudel ziemniaczany z sosem koperkowym


Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Strudel ziemniaczany z sosem koperkowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 duże ziemniaki

obrane i pokrojone w 5 mm kostkę

2 łyżki stołowe (30 ml) niesolonego masła

2 łyżki stołowe (30 ml) oliwy z oliwek

1 szklanka (250 ml) drobno posiekanej cebuli

1 posiekany ząbek czosnku

4 szklanki (1 l) pokrojonych w kostkę pieczarek

2 szklanki (500 ml) pokrojonych grzybów shiitake

2 łyżki stołowe (30 ml) białego wermutu

2 łyżki stołowe (30 ml) posiekanego oregano

2 łyżki stołowe (30 ml) posiekanego tymianku

2 łyżki stołowe (30 ml) posiekanej natki

gruboziarnista sól

świeżo mielony pieprz

½ szklanki (125 ml) miękkiego

koziego sera Chevre

3 arkusze ciasta filo

½ szklanki (125 ml) roztopionego

klarowanego masła

sos koperkowy

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Ugotować w osolonym wrzątku ziemniaki, aż będą miękkie, odcedzić. Na dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę (15 ml) masła oraz 1 łyżkę (15 ml) oliwy i dusić cebulę z czosnkiem, aż zmiękną. Dodać pieczarki i smażyć, aż się zrumienią. Przełożyć do ziemniaków.
Rozgrzać pozostałe masło oraz oliwę i podsmażyć grzyby shiitake, aż będą złociste. Dołożyć do ziemniaków. Wlać na gorącą patelnię wermut, gotować 30 sekund. Do ziemniaków i grzybów dodać wermut oraz zioła. Doprawić solą i pieprzem. Wkruszyć ser i delikatnie wymieszać. Rozłożyć arkusz ciasta filo, posmarować klarowanym masłem, przykryć drugim, a następnie trzecim – oba smarując masłem. Ułożyć nadzienie, zawinąć w ciasto, podwijając brzegi. Położyć na wyłożonej pergaminem blasze, posmarować strudel klarowanym masłem i schłodzić 30 minut. Piec 15 minut, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i piec kolejne 15 minut, aż będzie złocisto-brązowy. Pokroić na 6 plastrów i podać z ciepłym sosem koperkowym.

powrót

Podobne przepisy

Ziemniaczano-krabowe placuszki rosti
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
(odc.06) suwlaki
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Wiejska teryna
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Dwukrotnie pieczone suflety z koziego sera
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Jabłka z serem kozim, orzeszkami piniowymi i miodem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.